torsdag 17 december 2015

Stenhammars testamente

Matthias Stenhammar
Redan som liten hörde jag talas om att Västergården Ingelstad  en gång ägts av en rik präst som testamenterade gården till församlingen för att bekosta fattigvården. Vart efter åren gått så  har jag försökt stilla min nyfikenhet över prästen och hans historia. 

Hans namn var Matthias Stenhammar och var förr 1766. Mellan åren 1797 till sin död 1845 var han församlingensherde.  En lärd herre som var väldigt rik. Gårdarna han ägde var många, de flesta var belägna i södra Östergötland men i Risinge ägde han Ingelstad Västergård, i Östra Eneby ägde han Ringstad gård.  Gårdarna i södra Östergötland tycks varit utarrenderade men han brukade själv Ingelstad och Ringstad, givetvis duktig personal.  

Matthias med familj bodde i västergården i Ingelstad men hade även Ringstad upp möblerad (jag har läst hans bouppteckning och den beskriver rum efter )  Jag har en liten teori som jag inte hittat något belägg för ännu, men kan det varit Stenhammar som lät bygga upp Västergården på sin nuvarande plats?? Byggnads året på huvudbyggnaden stämmer med tiden som Stenhammar kom till Risinge. Det kan dock vara så att gården redan var uppbyggd och att det tilltalade Matthias.   

Matthias och hans fru skrev lera testamenten och det är de som ligger bakom att Finspångskommun varit ägare i Västergården i 150 år. Gården skulle tillfalla församlingen för att bli en fattiginrättning. Änkan skulle dock få ha kvar fastigheten så länge som hon levde. Förutom  Västergården ägde även Stenhammar rätten till frälseräntan ( kan jämföras med skatträttighet) till en av mellangårdarna. Den räntan fick även församlingen till förmån för församlingens skolverksamhet. 
När jag läste hans bouppteckning slås man över mängden av ägodelar, som lite kuriosa kan sägas att på vinden i Ingelstad stod det två Pehr Hörberg målningar. Inte en placering som vi idag skulle välja för tavlor av den konstnären. 




Stenhammars grav vid Risinge gamla kyrka