onsdag 3 oktober 2012

Historiens vingslag

Släkten följa släktens gång sjunger vi ofta i en känd psalm. Att besöka en trädgård kan vara ett sätt att känna historiens vingslag. De som tidigare bebott platsen har lämnat spår efter sig. Någon har planterat ett träd, vi anar en igenvuxen grusgång. Hur många generationer  har inte njutit av skuggan under det stora trädet. Tänk om träden kunde tala.

I mina föräldrars trädgård har många generationer passerat. Sex generationer Blombergare har lekt, umgåtts och odlat i trädgården. Innan Blombergarnas intåg i trädgården har andra släkten passerat under år hundranden. Undrar vad inspektörs änkan på 1760 talet odlade i kålgård eller vilka träd Georg Bechlin planterade innan han på 1810 talet flyttade till Gotland med sin familj.
Sånt vi bara kan fantisera om. 
Jag har tittat och läst på gamla kartor, 1765 vid storskiftet beskrivs tomten så här :  har på sin bergiga tomt, utom nödige hus liten trädgård och Kohltomt.

 År 1885 inför laga skifte beskrivs samma tomt så här En större gårds och trädgårds plan innehållande 25 äpplen och päronträd. Flere körsbärsträd och bärbuskar jämte andra prydnadsträd och parkträd.

Trädgården på 30- talet Kastanjen till vänster fanns med vid laga skifte 1885, Kan päronträdet till höger vara ett av de 25 träd som nämns i laga skiftes handlingarn?


 Undrar vad nuvarande  generationer kommer att lämna efter sig. Om hundra år kommer den manchuriska valnöten vara ett enormt träd som då kanske väcker nyfikenhet hos dem som då bor på gården. 

Mörker

Så är vi inne i den årstiden när det allt för ofta är mörkt när vi åker till jobbet och mörkt när vi kommer hem. När ska man kunna ägna sig åt trädgården? 
Det är tur att det finns helger när möjligheten finns för utevistelse. Jag hoppas att helgen när den kommer bjuder på lite sol så att jag kan klippa gräset, kanske för sista gången för året.  Hörde att det på lördag ska bli en liten glugg i regnandet, det gäller att då vara redo med gräsklipparen.
Vägen som leder både bort och hem