torsdag 31 januari 2013

Mattor på rymmen



Trasmattorna brukar för det mesta inte befinna sig i trädgården. Men när snön ligger djup kan mattorna behöva en luftning

måndag 28 januari 2013

Park och trädgård till Kolstad Villa

Har ni också åkt väg 51 mot Norrköping och fascinerats  över den vita villan på kullen med utsikt över glan. Ett härlig gammal sekelskifts villa med många vinklar och vrår.  När jag í helgen köpte boken Trädgårdar i Östergötland, så fanns den där, ritningen till "park och trädgård till Villan". Ja just till Kolstad villa. Villan bygdes 1903 av Rikdagsman Gustav Andersson. Ritningen är utförd 1904 av Gustav Linden anställd av Husshållningssälskapet. Visst är ritningen härlig med alla sina gångar  och planteringar. Kan inte annat än fundera på planen genomfördes eller om den stannade på ritbordet.



lördag 26 januari 2013

Askeby handelsträdgård 1994

Askeby Handelsträdgård var min andra fasta anställning. Efter gymnasiet började jag på Lotorps handelsträdgård för att sedan över gå till Askeby. På den tiden var Askeby Östergötlands största krukväxtodling. En del skulle nog kalla det fabrik. Ingolf o Margareta Preuschof och sedan sonen Harald och hans fru Eva hade gjort ett imponerade jobb när dom byggde upp denna anläggning.
Vi producerade ca 5000 krysanmum, 2500 Saint paula,  2500 kalanchoe och ca 2500 begonier i veckan, förutom alla pelargoner och sommar blommor och stora hav av julstjärnor till jul.
Så här efteråt förstår jag inte riktigt hur vi hann med. Oftast var vi 6 personer i odlingen inklusive Harald o Ingolf.  Nu kan det låta som skryt, men jag kunde faktiskt fylla 2000 krukor med jord i timmen. Körde jag krukmaskinen på max så gick det. Ja ni ser att jag hade en  maskin men jag skulle dock lyfta alla krukor och sätta dem i lådor som sedan staplades på pallar. Vi  inkrukning direkt vid maskinen så var vi tre personer som jobbade, något mindre hanns då med. Ett arbete där varje minut användes och ingen tid gick till spillo.
I trädgårdsbranschen sker förändringar och familjen  preuschof är inte längre kvar i trädgården, som nu har en annan inriktning.
Lena redo att packa Begonior, att stoppa varje begonia i en påse tog sin tid

Krysantemum i långa banor, 

Överst S:t Paula i ett två vånigssystem,Nedan Begonior på ebb o flod bord.


torsdag 24 januari 2013

Kylan kryper in.

Burr, nu börjar kylan krypa in i stugan.  Sedan något år har jag ingen ute termometer, ett försök att slippa tänka på utetemperaturen, den blir ju ändå som den blir.
Kan dock konstatera att nu är det kallt ute. När kylan blir hård på utsidan av stugan så kan man om man är positiv säga att den på innanför husväggarna blir uppfriskande. Kanske någon skulle säga kallt.
Ska man tänka positivt så är det bra för många av växterna som nu trängs inne. Agapantusen mår bra av en svalare period lika så pelargoner och azalean. 
Tänk positivt kylan är bra för en del.

tisdag 22 januari 2013

Vinterskrud

Humle i vinterskrud.
 En del växter byter skepnad med årstiderna.

 På våren kommer de skira gröna skotten upp ur jorden som små spjut.

 På sommaren skapar den en grön grotta att gå in i.

På hösten är den som tråkigast.

På vintern är kottarna som små smycken som väl pryder sin plats.

söndag 20 januari 2013

När ska jag beskära?

När ska jag beskära? visst är det en vanlig fråga, och tyvärr finns det inte ett enkelt svar.

Det beror helt och hållet på vad som ska beskäras. Vindruvorna är det redan nu för sent att beskära, ska dessa beskäras bör det ske antingen under sommaren eller innan nyår. 

När det gäller fruktträd är traditionen att de beskärs under februari, mars och början av april.  Det har dock mycket med tradition att göra, det var då trädgårdsmästarna hade mest tid.
Under slutet av 1900 talet blev det på modet med JAS beskärning dvs under juli, augusti, september.
Det finns för och nackdelar med alla alternativ, det enda som är helt säkert att det inte ska beskäras om det orsakar att växten "blöder" dvs att saven rinner ur växten.

Behöver era äppel o päronträd beskäras kan jag råda er att göra det under feb-början april, det är inte fel. Beskär dock inte när det är som kallast, varken ni eller träden mår bra av det.
Beskärningen får vänta ännu ett tag.

lördag 19 januari 2013

Flower Pover bil

Mitt intresse för bilar är lika med noll. Men för några år sedan på Gotland stannade  att även jag lite extra vid en parkerad bil. Kanske något att ta efter, borde sätta en blomlåda på min Polo.

fredag 18 januari 2013

Många äppelsorter fanns det 1834


I min dator hittade jag en lista över äppelträd som Anders Lundström hade till avsalu vid Bergianska 1834. Jag har tidigare skrivit av den från en plantskolekatalog.

 
Lista över de sorters Äppleträd som salufördes av A.Lundström , Handelsträdgårdsmästare i Stockholm år 1834.          1:-/st

Sommarfrukt
Astrakaner, vita klara
Astrakaner, röda
Citron äpplen
Gold Pepping
Gylling, vit
Gylling, rosenröd
Pomme rouge

Höstfrukt
Bullerhausen
Grand, chrysade
Grand, Richard
Josephiner
Max Pepping
Non Pareille
Non such
Rosen häger
Sir Walters
Taffel-Äpplen
Vinter-Gylling

Vinterfrukt
Borsdorffer
Calville blanche
Calville rouge
Court- Pendu
Downton- Pepping
Glas-Äpplen
Grafensteiner
Jern- Äpplen
Lök-Äpplen, dubbla
Melon, Äpplen
Pomme d’Appi
Pomme de Prince
Pigeon rouge
Princesse noble
Reinette blanche
Reinette de Canada
Reinette dorée
Reinette rouge
Röd engelsk pepping
Vinter-Kant-Äpplen
Vinter forell

Lista över de sorters Päronträd som salu-fördes av A.Lundström, Handelsträdgårds-mästare i Stockholm år 1834.          1,16:-/st

Sommar-frukt
Augusti- päron
Bergamotte-sommar
Beúrre gris, dito
Bonchrétien, dito
Gröna saftpäron
Mouille bouche d’été
Tidiga socker päron
Höst –frukt
Chere a Dames
Cuisse-Madame
Furstliga Taffel-päron
Gansels Bergamotte
Grey Honey
Höst Bergamotte
Höst Bonchrétien
Kungs-päron
Longueville
Mouille bouche d’automne
Spansk Bouchretien
Svahals-päron
Vinter-Frukt
Bergamotte-Crasanne
Beurré blanc
Beurré gris, vinter
Beurré rouge
Grosse Bouquet
Saint Germain
Vinter-Bergamotte
Vinter- Bonchrétien
Virgouleuse





torsdag 17 januari 2013

Trädgårdens gömda hus

Måste allt vara i perfekt skick? Jag tror inte det.
 Bor du i ett samhälle där alla hus och trädgårdar lyser i kapp med varandra är det kanske inte det mest lyckade att ha en ruckligbod på tomten.
Men är det en gammal torparträdgård så är en mossig, lite skev bod i skogbrynet inte något som skämmer utan snarare något som skapar karaktär åt tomten.
Bilden är inte från min trädgård, men jag skulle med glädje ha den i ett hörn på tomten.
I min trädgård finns det en större bod i ena kanten. Framför den  står det ett mossigt äppleträd som i en glänta. Jag har låtit plommonslyn växa upp en bit framför boden så att den inte riktigt syns innan man kommer till "gläntan" med äppelträdet. Man anar den röda boden med de svaratdörrarna. skapar nyfikenhet och en vilja att gå vidare. Kanske finns det något spännande bakom plommonsnåret.

onsdag 16 januari 2013

Närmare. Närmare.....


Tänk, där under snön finns dom faktiskt. Vivorna som väntar på snösmältning och vår. Vår och värme som snabbt sätter fart på allt det gröna. Idag känns det rätt långt bort när snön ligger som ett tjockt täcke. Men för varje dag närmar sig våren. Närmare, närmare....

tisdag 15 januari 2013

Så lökfjäll

Att föröka brandgula liljor med bulbiller skrev jag om i somras. Att man kan föröka liljor med lökfjäll har jag vetat sedan länge men igår hittade jag konkreta tips i en bok.

När liljan  precis kommit upp ur jorden gräver du försiktigt upp hela "plantan" utan att skada rötterna. Blocka försiktigt bort de yttre lökfjällen utan att skada plantans rötter. Upp till hälften kan man ta bort utan att åretsblomning skadas. Lägg fjällen i en plastpåse med lätt fuktad torv. Förvara påsen i ca 20-25 graders värme. Skaka påsen en gång i veckan. Efter ca  3-4 veckor har det bildats små sidolökar vid fjällen. När de nya lökarna bildat sidorötter kan du "så" de nya lökarna.  Exakt vilka liljor du kan föröka på det här sättet framgår inte, men det funkar i alla alla fall på krollliljor o Brandliljor.  Jämfört med att så krollliljor med frö så går det här betydligt snabbare att få fram blomning.

Ursprungs liljan plantera du givetvis ner igen och den kommer att blomma fint.




måndag 14 januari 2013

En hyllning till Blomman

"Menniskans högre sinnen fodrar äfven tillfredställelse, och det finnes knappast någon renare och mera anspråkslös njutning, än den hvilken så väl angår alla lika.
Den höge och den låge, den fattige och den rike, alla stånd och åldrar kunna ega och fatta den. Blomman på listen vid backstugans vägg är icke mindre skön, än den som växer i magnatens rika blomstergård, öfver allt eger hon samma behag"
Anders Lundström 1852

Någon som inte håller med?

söndag 13 januari 2013

Tjugonda Knut julen kastas ut

Så är det tjugonda Knut och julen ska kastas ut.  Jag väntar i det längsta med att kasta ut julen, men nu är det dags.  De flesta julblommorna har gjort sitt. Hyacinterna är överblommade. Jag klipper av de vissna blommorna och lökarna med de gröna bladen hamnar på undantag i ett hörn. De kommer få en slurk vatten då och då och med lite tur så kommer jag ihåg att plantera ner dem i en rabatt när våren kommer. Med lite tur blir det hyacintblommor i rabatten ett annat år.
Amaryllisens överblommade blommor klipper jag av, men låter stängeln stå kvar. Fortfarande är det även en stängel vars knoppar  inte slagit ut. Amaryllisen får senare hamna bakom gardinen där den får stå och grönska. Till sommaren kan den flytta ut för att till hösten vissna ner och tas in i väntan på nya  blommor.

Av mina julblommor är det Azalean som fortfarande pryder sin plats, det tack vare att jag har det svalt inomhus, enligt andra kallt. Azalean är kinkig tycker jag, torkar lätt ut, jag vattnar den genom att ställa den i vatten så att den får stå och dra vatten underifrån.

När julen är utslängd är det snart vår och jag ska nu försöka bättra mig med att blogga. 

lördag 12 januari 2013

Våra älskade torpväxter.....

Liljor och akvileja,kom hjärtansfröjd... många torpväxter finns det som vi tycker om. Vad är en tropväxt egentligen? finns det äkta och falska torpväxter?  Det finns nog inget svar.

Idag köpte jag en ny trädgårdsbok " Våra älskade Torpväxter och hur vi odlat dem" av Inga Wallenqvist. Inget planerat val utan en bok jag hittade när jag botaniserad i bokhandelns hyllor. När jag kom hem och började läsa visade det sig att mycket handlade om Östergötland. Författaren är bla författaren bakom "Östgöta mat" och Trädgårdar i Östergötland" Vid flera tillfällen hänvisas det till min studiekamrat Cecilia Kilbrides torp inventering. 

Jag gillar boken, en kort allmän bit om torpträdgårdarnas historia. Sedan  direkt in på växtbeskrivningen, kopplade till blatser där växterna vuxit.  Bilder från både nu och då.

Jag har själv ett år gjort en torpinventering, besökte under ett år ödetorp i Ramstorp och i Ingelstad. Vissa växter var gemensamma för båda byarna, viss fanns bara i den ena byn.  Vore intressant att nu efter 15 år göra om inventeringen och se vad som hänt.
Bilden har varken med boken eller min inventering att göra, men visst är stugan fin.

Ett torp där naturen tagit över.  Ett av alla torp som har det passande namnet Skogstorp

tisdag 1 januari 2013

Nytt trädgårdsår

Så har 2012 nått sitt slut och 2013 har trätt in.
Vad kommer det nya året innebära? Det är lätt att känna stress över det nya, såg precis på TV om all ny teknik som man "måste" ha. 
Upptäckte att en pelargon i badrummet har börjat blomma. Ingen Hi tech där inte, men ändå en del av det nya året.  Tänk om det satsades en bråkdel av det som läggs på nya telefoner på trädgårdsväxter istället! Undrar om inte världen skulle bli bättre då? Den skulle nog ändå bli vackrare!
För 2013 har jag inte några bestämda trädgårdsplaner. Troligen blir mina projekt lika varierande som pelargonblomman på bilden.