söndag 30 juni 2013

Snow Cover planterad och länk till rosor i mängd.

I veckan var det det dags att ta fram spaden. De där svarta pinnarna som förra året var en enorm klängros grävdes nu bestämt upp. Något nytt skulle planteras. Som vanligt inte speciellt genomtänkt. En tur i plantskolan och där stod den och väntade på mig, rosen "Snow Cover". Helt översållad med små vita blommor med inslag av rosa (undersidan av bladen.  En låg kompakt ros som ska blomma långt in på hösten.  Enligt rosboken hör den till miniatyrros- gruppen. Det finns mängder av Cover rosor i den gruppen. En grupp rosor framtagen av det danska företaget Poulsen Roser. Just min sort såg dagens ljus 1991.
Poulsen roser är det företaget som bla ligger bakom de populära slott rosorna.
Här kommer en länk till deras sida så att ni kan gå in och titta på de olika sorterna.
Poulsen Roser
Snow cover

Snow cover

lördag 29 juni 2013

Ett virrvar av rosor och blåklockor

Att gå ut tidigt på  morgonen när gräset fortfarande är daggvått, att se rosorna och blåklockorna blomma, då vet jag att jag är på rätt plats. Ett oordnat kaos kan man kalla de rosenbuskage som nu blommor. Jag kan inte sortnamnet. Plantorna sprider sig själv och dyker upp lite här och där. Rosa fyllda rosor med härlig doft. Inga fina buskar, men vad gör det när rosorna står i full blom. Det blir bara bättre av att den stora blåklockan har valt att slå sig ner bland rosorna.




fredag 28 juni 2013

En välkomnande entré

Godmorgon på er, eller ska man säga god förmiddag. Så här i semestertider är tiden ibland ur led. Har gått hela morgonen och småplockat i trädgården och först nu öppnar jag datorn  när klockan är halv elva
I trädgården är det alltid trevligt att ha en välkomnande entré. Framför stugan samlar jag diverse krukor med växter samt den del "pynt" . Själv tycker jag det ser välkomnande ut. Men det är även praktiskt, krukor som står långt bort har jag en förmåga att missa med vattningen. Växterna vid trappen kan jag inte missa när jag går ut.
Krukorna trängs vid stugans trapp.

Undrar om det här ekollonet kommer från en betongek.

sista sockerkakan är bakad, nu tar taklöken över.


torsdag 27 juni 2013

Ernst steget efter.

Växthuset förra året.
I år gör Ernst i sitt tv program i ordning ett gammalt orangeri, inte så att han glasar om det, utan han använder stommen till en uteplats. Ledsen Ernst du är ett år sen. Jag gjorde det med mitt växthusskelett redan förra året.  Till höger ser ni en bild på hur det såg ut förra året.  Både klematisen Summer Snow och honungsrosen som jag planterade förra året har utvecklats väl. Klematisen har börjat blomma och rosen är på G.

Växthuset idag.

Taklöken pryder sin plats.

honungsrosen slår snart ut


Upphöjd odlingsbädd för att få jorden att räcka.

onsdag 26 juni 2013

Tänk att få vakna, tidigt en morgon...

Tänk att få vakna, tidigt en morgon, höra ett vårregn sjunga sin sång...
Jag ska inte sjunga för er och det är inget vårregn, men väl ett sommarregn. Även sommarregnet är härligt att vakna till.
 Sista veckorna har det varit gränsfall till att min trädgård börjat torka. På utsatta platser har vatten spridaren fått go ibland. Gräset hade börjat skifta färg där berget tränger på underifrån. De små regnskurarna har gjort sitt även om dom varit för små. För en rejäl rotblöta behövs det en 30 mm regn.  Någonstans i bakhuvudet har jag ett mått som säger att trädgården behöver ett medel på 3 mm/dygn. Vet inte om det stämmer men låter förnuftigt.  När jag nu gick ut i trädgården visade mätaren på 20 mm och det verkar bli mer. Gott, precis vad växterna behöver.
Det närmar sig en rotblöta

Rosorna gillar inte riktigt regnet,men det gör jag.

tisdag 25 juni 2013

En tid för klipp!

En tid för klipp är det nu. Gräset ska klippas, häcken ska klippas, fruktträden ansas, perenner klippas ner.
Att klippa gräs är inga konstigheter, grundregeln för att gräset ska må bra är att inte klippa mer än 1/3 på höjden per tillfälle.

Sommarklippa häckarna är det nu tid för. Igår klippte jag häcken vid missionskyrkan. försök att få häcken något smalare upptill än ner till. På så sätt kommer solen åt bättre och hela häcken utvecklas bättre.

Nu funkar det att med bara händerna rycka bort vattenskott från fruktträden, ingen sekatör behövs utan det är bara att dra bort skotten innan de förvedar sig.

Många perenner som blommat över blir åter fina om de klipps ner hårt. Igår klippte jag bergsklinten jäms med backen, kastade på lite gödning och nu väntar jag på att det ska börja växa igen.

Måbärshäcken nyklippt.

söndag 23 juni 2013

Klockklang, Himmel o helvete.

Rubriken låter nog hårdare än det är, den hänsyftar på att både paradisbusken och djävulsbusken just nu är som finast. Paradisbusken är helt översållad med små rosa klockor. Busken har det vetenskapliga namnet Kolkvitzia amabilis. Även det vackert.  Djävulsbusken största fördel är det mörkröda bladen, men just nu pryds den även av ljusa blommor.
Så till klockringen. Jag har nu semester och passar då på att äta frukost i trädgården. Att då höra klockorna från S:t Maria ljuda över skogen gör att Himmeln helt klart är det som dominerar även den här dagen. Klockorna som kallar till gudstjänst. Första ringningen var kl 9, nästa kommer kl 10 och så kl 11 ringer det för sista gången och det är dags att vara på plats i kyrkan.
Sommar frukost när semester råder. 

fredag 21 juni 2013

Semester och dags att plocka fram penseln.

Så har semestern börjat och jag plockar fram penseln. Det finns alltid trädgårdsmöbler att måla.

 I år är det den här gruppen som får färg.


Bänken o trädet i samma skick, får se om bänken får ny färg.

Här blev det nog lite väl ljusgrönt,

Rött, något som alltid syns.

torsdag 20 juni 2013

Brandgula liljor utan liljebaggar

Nu blommar dom, de brandgula liljorna. En del kallar dom för brandliljor men jag har alltid sagt brandgulaliljor. Vid mitt berg finns ett smärre hav av blommorna. I nästan ingen jord allt så växer och trivs dom, vissa år blommar dom frodigt andra torkar dom upp. Under många år hade jag problem med liljebaggar, men så i fjol så försvann dom. Inte heller i år har jag ännu sett några baggar, till glädje för både mig och liljorna.
Brandgula liljor blommar på berget.

Brandgula liljor

lördag 15 juni 2013

Från trasig till hel.

Krukor köper jag sällan, jag tycker det är dyrt och jag är lite snål när det gäller krukor. I våras köpte jag dock flera nya. Så kommer en blåsig dag och givetvis blåser två av krukorna i kull. Krukorna stod vackert placerade på en stenhäll och fallet tålde dom inte.
Vad göra, jag vill inte köpa nya krukor en gång till. Det fick bli ett försök till lagning. Lite snygga snören och vips så funkar krukorna igen. Nu återstår att se om snörena tål fukten eller om dom kommer att töjas.



fredag 14 juni 2013

Poppius en populär ros?

Poppius rosen har nu börjat blomma hos mig. Jag planterade den förra året och efter den här vintern funderade jag givetvis hur den klarat sig. Inget hade frusit så det måste vara en riktig tuffing.
Poppius 

Rosen är inte remonterande utan har en blomningstid på 3-4 veckor, men det kan även dyka upp någon eftersläntrare. Rosen är en buskros så det är inget för den lilla rabatten eftersom den kan bli 2-3 meter i gynnsamt klimat. Poppius hör till Pimpinellifoliagruppen så ni kan jämföra den med den vita Pimpinellrosen.
Rosen i knopp, observera det svagt röda grenverket.

Rosens ursprung döljs i dunkel, den är uppkallade efter  Gabriel Poppius som var född i Finslad, verksam bla som direktör förlantbruksakademin i Sverige. Kanske hade han med sig rosen från Finland. Den introducerades i trädgårdssammanhang av  Carl Stenberg som var direktör på exprimentalfältet i Stockholm.
Dessa herrar levde från slutet av 1700 talet till mitten av 1800 talet. Ungefär sammatid som Anders Lundström från Skäftesfall var verksam på Bergianska. Säkerligen träffade Anders Lundström de andra herrarna vid många tillfällen, vem vet kanske diskuterade dom den nya rosen, kanske trätte dom om den.

onsdag 12 juni 2013

Nattens viol ger sig tillkänna

Tur att ingen ser mig. Klockan är tio på kvällen och jag ger mig ut i trädgården. Bakom huset går jag ner på knä och sniffar med näsan, doften är underbar. Nattviolen har slagit ut och på kvällen sprider den sin doft. Jag räknar till inte mindre än 25 orkidéer som antingen har börjat blomma eller som snart ska slå ut.  Nattviolen måste vara en riktig kämpe. De första åren jag bodde i Wilhelmsberg klippta jag gräset som en vanlig gräsmatta, så ett år insåg jag att det fanns orkidéer i gräsmattan. Tänk att dom klarat ett antal år med gräsklipparen. En riktig kämpe.


söndag 9 juni 2013

Godmorgon sa dagliljan.

Idag tänkte jag inte blogga. Men så i morse när jag satt vid frukostbordet och tittade ut genom fönstret, så tittade den in. Den gula dagliljan, den riktigt lyste och talade om, titta på mig, idag blommar jag.  Så givetvis tittade jag på liljan och gick ut med kameran. Idag strålar blomman,  ikväll är den vissen.  
Dagliljor finns det en djungel av. Jag har tre olika och den gula är den som blommar först. vill man plantera torpväxter så är den gula dagliljan ett måste. Varje blomma blommar en dag, men varje morgon slår det ut nya blommor att njuta av.


torsdag 6 juni 2013

Ännu en installation

Så har jag gjort ännu en "installation" i trädgåden. Ännu en svinho i terrakotta, den sista. Min tanke är att jättedaggkåpans blommor ska välla över kanten och spegla sig i vattnet, Vill daggkåpan göra som jag vill, återstår att se. Hoppas bara att inte vildsvinen tror att hon  är till för dem.

onsdag 5 juni 2013

Många nyanser av vitt.

Jag har inte färgtema i min trädgård men just nu är det mycket som  blommar i vitt. så här kommer en kollektion på vitblommande växter.
Snöbollsbuske, ett olvon som blir ca 2-3 meter, blommar flitigt så här års.
Gillas av bladlöss, en lätt buske att lyckas med. Fint växtsätt

Pimpinellros. blommar med vita enkla blommor, kort blomningstid.
Får svarat dekorativa nypon. 1-1,5 meter
 Efter blomningen kan du ansa busken med häcksax för att få en fin  form

Syren. Den här dubbelblommig, ca 2-3 meter hög hos mig, men borde kunna bli högre

Smultronblommor där dom själva valt att växa

Myskmadra, en perfekt marktäckare för det skuggiga och fuktiga läget.
Bukett spirea, har något längre blomning en brudspirean. ca 1,5-2 meter hög.
Inte riktigt lika mycket blommor som brudspirean, sitter i "flockor" på grenarna.

Sist min favorit, Liten pärlbuske, ca 1-1,5 meter hög. Den vitaste av alla  vita nyanser.
 Knopparna liknar vita pärlor. fröställningarna liknar stjärnanis. Har ett böljande växtsätt.


måndag 3 juni 2013

Tråkiga jobb

Visst finns det jobb som är tråkiga i trädgården. Tyvärr måste även de tråkiga jobben göras. Idag har jag röjt gräs med grästrimmern och jag har kantskurit gräsmattan mot grusgången. Tråkigt, men nödvändigt.
Kantskärning är inte kul.

Kul är det dock att en av de nysatta irisplantorna  nu blommar.