söndag 30 september 2012

Regnet det bara öste ner

Regnet det bara öste ner, en bra beskrivning på gårdagens väder. Idag där i mot så skiner solen.
Men åter till regnet, givetvis så var det så att jag jobbade min, sista dag för säsongen på Billbäcks igår när det regnade.  Det vara bara att klä på sig regnkläderna och ge sig ut i regnet med ett leende på läpparna.
 Kan säga att det var inte så många kunder som kom, men de som kom hade givetvis ett leende på läpparna. Ger man sig ut till en trädgårdsbutik när regnet dalar så så är man entusiast och vad gör då lite regn, det såldes så väl fruktträd som rosenbuskar och perenner. En kvinna hade grävt upp en hel rabatt som nu skulle ny planteras och vad gör då lite regn.

lördag 29 september 2012

6. Vildhjärnan från skäftesfal blev mästare på Begianska


Fortsättning från förra veckan

År 1860- slutar Anders på Bergianska och sonen Fredrik tar över ansvaret för Bergianska. 1865 avlider Anders Lundström på gården Lilla Frösunda. Den gård han köpte redan 1834 belägen vid Brunnsviken, på andra sidan viken fanns en bergig kulle där nu dagens Bergianska är belägen.

Källor
Bergianska trädgården av Monika Björk                                                                                                    
    Handbok i Trädgårds-Skötseln av Andes Lundström                                                                 
   Diverse dokument som har tillhört Anders Lundström

Så är artikelns sista del publicerad i bloggen. Jag kommer dock fortsätta att skriva små inlägg om A.Lundström och hans tid på Bergianska och hans syn på trädgårds odling.


Kan börja med några exempel på vad Lundström sålde för fruktträd 1834. Bla fanns sorterna 

Citron äpple

Gold pepping 

Gylling, både vit och rosen röd.

Träden kostade 1 krona styck och totalt hade Anders 38 sorters äpplen  med i sin växtkatalog. 


fredag 28 september 2012

"Kanin Bibeln"

Dags för ett boktips. "kanin bibeln" eller som den egentligen heter " Handbok för trädgårdsodlare" av Nils Sonesson. Boken är i första hand anpassad till yrkes odlare men kan även vara till stor glädje för den glada amatören.
I trädgårdskretsar kallas den allmänt för "Kanin bibeln" därav rubriken. Första upplagan kom 1919, andra upplagan 1930. Hur många fler som kommit vet jag inte.
Boken innehåller allt, från jordlära, grönsaksodling, växthus odling, Trädgårdsstilar, växt listor och så mycket mer.
Författaren Nils Sonesson var Byrådirektör i Kungliga Lantbruksstyrelsen. Kan nämnas att allt inte är skrivet av Nils utan han har som det står i boken haft " medverkan av fackmän".
Boken finns inte att köpa i bokhandeln vad jag vet. Men den dyker ofta upp i antikvariaten.

torsdag 27 september 2012

Sinnenas trädgård

Idag tänkte jag bara referera till en artikel i dagens Norrköpings tidningar. "En oas där sinnet kan få ro" står det som rubrik och det handlar om ett äldreboende som har satsat på en egen trädgård för de gamla. Jag blir så glad när jag läser en sådan artikel, de gamla från olika avdelningar träffas i trädgården, man odlar, planterar, äter, syltar o saftar tillsammans.  Snacka om ökas livskvalitet. Trädgården är anpassad för äldre med  upphöjda odlingsbäddar, god plats för rullatorer o rullstolar. platssatta ytor som gör att det är lätt att komma fram.   Trädgårdsterapi som funkar och ger ökad livskvalitet. Kan nämna att det handlar om äldreboendet som gjorde Norrköping känt för den dåliga omsorgen. Allt har flera sidor och det gäller att ta vara på det positiva och utveckla det.

onsdag 26 september 2012

Klippa eller inte klippa

Klippa eller inte klippa det är frågan? En fråga som många ställer sig om sina perenner när hösten kommer. Finns det något rakt svar. Nja inte riktigt.

 Teoretiskt sett så mår perennerna bäst av att inte klippas ner. Det ner vissnade bladmassan skyddar och isolerar plantorna under vintern och många perenner är riktigt vackra under vintern.

Praktiskt då! vad gäller. Under många år så skulle man ju klippa ner perennerna på hösten! Ja de flesta perennerna är så härdiga att dom klarar att klippas ner under hösten. Så störs du av ett gyllenbrunt bladverk så kan du klippa det mesta. Du ska dock undvika de perenner med ihåliga stjälkar. Klipper du dem på hösten är risken stor att du får ner vatten i stjälkarna under vintern, vilket kan leda till att plantorna ruttnar. Gäller särskilt de stora prydnadsgräsen.

Själv väljer jag att inte klippa ner perennerna på hösten utan väntar tills våren kommer.


tisdag 25 september 2012

Ernst varning!

Det är lite "Ernst varning" att knåpa ihop lite av varje och tycka att det ser bra o snyggt ut. För att inte tal om att känna att det blir rätt. Men vad gör det, det mesta Ernst gör blir ju bra.

Idag på morgonen har jag gjort ett äpple hjärta. Första gången jag gjort det men i trädgårdstidningarna såg det riktigt bra ut. Själv är jag riktigt nöjd med mitt hjärta. Så det känns lite "Ernst"

Lite att tänka på om ni skulle prova själva. Det blir tyngre än man tror. Som stomme har jag 3 mm järntråd. Känns för svagt borde antingen varit tjockare tråd eller hårdare. Jag har använt ogalvad järntråd men tror att den galvade vore bättre. Men det var den ogalvade jag hade inne.
De gröna jag dekorerat med är vintergröna. Jag klippte lite för korta revor, vilket leder till att de gärna vill lossa.

Enligt trädgårdlitteraturen ska hjärtat hålla sig jätte länge ut. Om det stämmer får vi se vart efter. På grund av vikten kommer mitt hjärta ligga på trädgårdsbordet istället för att hänga på väggen. Kanske tar älgen hand om hjärtat så länge, järntråden blir säkert perfekt som tandtråd till en stor älg.
Hjärtat som snart ska pryda mitt trädgårdsbord.

måndag 24 september 2012

Kyla och höstfärg

Burr, idag är det kallt ute. Även om frosten har gjort besök tidigare så har den inte vandrat så långt upp på mitt berg tidigare i år. Endel pelargoner fick flytta in redan under helgen. Några nu på morgonen, endel andra fick låna en av mina jackor som ett extra skydd mot kylan.

Även om kylan gör att en del växter tappar sin skönhet så gör den en del desto vackrare.
Stenbumlingen lyser nu som en stor röd bakelse.
Jag har en stor stenbumling i trädgården. På bumlingen ligger det ett hönsnät som klätterställning åt diverse klängväxter. Det finns två sorters kaprifol, en klematis, och så vildvinet som så här års dominerar helt. Vackert eller hur!

söndag 23 september 2012

5. Vildhjärnan från skäftesfall blev mästare på Bergianska


fortsättning från förr veckan..

Lundströms syn på sina samtida trädgårdmästare var inte helt positiv. Han hade mycke synpunkter på andras bristfälliga kunskaper. På 1840-talet med verkade Anders till upplösandet av trädgårdsmästarämbetet, han ansåg att sverige inte hade några riktiga mästare utan att de som fanns endast kunde odla köksväxter och tobak. Han var inte heller nådig när det gällde de usla trädgårdsredskap de svenska smederna tillverkade. Han importerade engelska och försökte få de svenska smederna att börja tillverka likadana.
Sortimentslista från Begianska från 1834.

Sonen Axel Lundströms exlibris föreställer Lundströms hus vid den egna gården.
Med tiden kom den ena utmärkelsen efter den andra och många fina uppdrag. Anders kunde med tiden titulera sig Ekonomi-direktör, Riddare av Kongl. Wasa-Orden, Ledamot af Kongl. Vetenskaps- och Lantbruks-Akademierna samt Kongl. Patriotiska Sällskapet, trädgårdsmästare vid K.V.A. Bergianska Trädgårds-Skola.  Gossen som hade kallats vildhjärna hade blivit en ståtlig herre.

Fortsättning följer....

lördag 22 september 2012

Bara vara dag.



Idag är en "bara vara dag". Regnet droppar ner där ute, inte så att det vräker ner, men ändå så mycket så att jag inte vill gå ut.

Jag har tänt i rörspisen och lyssnar på elden som knäpper. Sjunkit ner i soffhörnet med en varmfilt, en god kopp te och en bra trädgårdstidning. Här stannar jag resten av dagen!
Att bara vara är inte min starka sida så jag behöver öva på det. Då är det strategiskt att tända i spisen, för elden måste ju passas och då kan jag inte lämna rummet.

Som vanligt är tidningen full med ideer. Vore kanske kul att testa att göra ett nyponträd av nypon, oasis ståltråd och en gren. Men nej, inte nu jag måste ju passa elden.

Det blir att "bara Vara" en kopp te till och kanske en bra trädgårdsbok.

fredag 21 september 2012

Bukettapel planterad

Så har jag planterat en bukettapel i trädgården.  En prydnads apel i buskform.  Den blir inte ett stort träd utan stannar på ca 3 meter. På våren översållas den av vita blommor och på hösten av små färgglada äpplen, ca 1 cm stora. Har aldrig haft en bukettapel tidigareså det här blir lite av ett test. Valde att inte köpa en stor buske utan en häckplanta för 39 kronor.  Kanske vore det något att sätta en hel häck på lämpligplats.

Buketapel (bilden har jag lånat på nätet)

torsdag 20 september 2012

Malvor med egen vilja.

Blommande malvor
Idag var det så mörkt ute när jag vaknade så det får bli ett gammalt kort från 2011 som pryder dagens blogg inlägg. Utanför hallfönstret ser det ofta ut så här på sommaren. Egentligen är det grusgång men jag har låtit de malvor som vill slå rot i gruset. (även en del andra växter)
Jag har inte något exakt namn på malvan utan den har funnits på tomten långt innan jag flyttade dit. Den frösår sig och dyker upp lite här o där. Företrädes vis där det är torrt.
På bilden döljer den till viss del mitt gröna arbetsbord, något som är bra eftersom ordning o reda inte är en benämning som stämmer på mitt planterings hörn.

onsdag 19 september 2012

Dags att hägna i trädgårde.

Hög tid att börja hägna in de mindre buskarna i trädgården, ännu så länge prioriterar älgen fallfrukten. Men så snart den är slut övergår den till mer hårdtuggad föda. En och annan buske kan redan nu gå åt när älgen passerar.

I morse när jag tittade ut genom fönstret stod en älgko med kalv och beundrade mitt växthus. Måste vara trädgårdsintresserade.  Tyvärr blev bilden ganska mörk men kickar ni på bilden och tittar noga så ser ni mamma älg med kalv bredvid växthuset.    När jag gick ut för att hälsa närmare på dem så sladdade dom iväg över mina berghällar och  lämnade tomten.  Kan säga att hälsar jag på ko med kalv så väljer jag bort foppa tofflorna  till förmån för mer springvänliga skor, ifall älgkon inte skulle gilla min närvaro.


Pärlrönnen o olvonet klädda med kycklingnät inför vintern.

tisdag 18 september 2012

Humulus lupulus

Humle kottar
Humulus lupulus, en del växter kan man inte låta bli att tycka om bara med tanke på deras namn. Humulus lupulus är en sådan. Visst låter det kul, det latinska namnet. Eller ska vi använda det Svenska namnet Humle.  En enorm klängväxt som säkert blir både 8 o 10 meter om den trivs.  Förra året var den på väg över nock på min stuga.

Tänk er för innan ni planterar humle, de små gulliga spaljerna gör sig icke besvär. Du behöver något enormt att klättra på, en veranda, ett äppelträd en telefonstolpe. Växten är inte vedartad utan vissnar ner helt på vintern. Har du tiden eller behöver stressa av ta en trädgårdsstol och sätt dig vid humlen på våren. en av de få växter som du verkligen kan se växa, nårgon decimeter per dag.

Tänk dig för var du planterar den, inte bara med tanke på växtkraften utan även med tanke på "taggigheten". Inte så att den har massa taggar, men den är väldigt rivig och sträv. Allt för ofta har jag fått blodiga rivsår i pannan när en ranka hängt ner lite för långt vid verandan.

Lite kul kuriosa är att det förr var lag på att alla lantbrukare skulle odla humle. Lagen upphörde på 1860 -talet. I min hemby vet jag att det fanns kvar humlegårdar in på 1880-talet. Min för fader Sven Blomberg sålde sin humlegård till granngården i samband med lagaskifte islutet av 1880 talet.

Kan inte låta bli att även lägga ut en bild på kvällens pysselmaterial, det blir äppeltryck med ungarna i kyrkan ikväll.
kvällens pysselmaterial

söndag 16 september 2012

Trädgårdsbilder


Typiskt att kameran inte funkar nu när höstfärgerna kommer. Idag gör jag ett försök med kameran i mobilen så får vi se hur det funkar.


lördag 15 september 2012

4. Vildhjärnan från Skäftesfall blev mästare på Begianska


Fortsättning från förra lördagen.

1802 lyckas Anders dock bli trädgårdselev vid Ekebyhov. Efter ett antal år som trädgårdselev dels vid Ekebyhov men även vid Karlberg så anställs han av en grosshandlare som trädgårdsmästare. Efter anställningen hos grosshandlaren passerar Anders ett antal olika trädgårdar som arrendator. Under den här tiden bildar Anders familj, han gifter sig med Catharina Margareta Lundberg. År 1815 föds den förste sonen som senare kommer att följas av fler barn.


1821 flyttar Anders till Bergielund och året efter får han arrendera trädgården. Bergielund är det som vi idag känner vid namnet Bergianska trädgården. Placeringen av trädgården är inte den samma som då. Under Anders tid fanns trädgården på en mer centralplats i Stockholm.

Anders kom att bli Bergianska troget i nästan 40 år. Under hans tid kom utsädesodlingen vid Bergielund att öka kraftigt. Visa år odlade han så mycket frö så att fröpriserna sjönk i hela Sverige. Han var mycket intresserad av att sprida sin kunskap om trädgårdsodling, delvis till eleverna på Bergielund men även genom att ge ut ett antal böcker. Den mest kända är Hanbok i trädgårdskötsel som gavs ut på 1830-talet. Den boken kom att ges ut i fyra upplagor. Han skrev även ett antal böcker om fruktodling och lanthushållning. Det är nog inte många som har lärt sig skriva med sot från skorstenen, som senare har gett ut så många böcker som Anders.


Fortsättning nästa vecka.