onsdag 31 juli 2013

Fröknarna Pelargonia

"Nu slogs dörrarna till stugan upp, och Lisa märkte till sin häpnad, att krukväxterna med stor möda började stiga ner för trappan, både den förnäma fru Fuchsia, den lilla runda fru Myrten och fröknarna Pelargonina" ett citat från Elsa Beskovs bok Blomsterfesten i Täppan. En härlig bok där alla växter har liv, tom den lite mer förnäma krukväxterna trippar ut i trädgården
Fröknarna pelargon, fru myrten och fru fuchsia.
I min trädgård finns varken fru Myrten eller fru Fuchsia men fröknarna pelargonia finns och frodas. Tyvärr är jag dålig på att komma ihåg deras namn, men dom blir inte fulare av att vara namnlösa.
Fröknarna pelargonia har under sommaren blivit riktigt frodiga

Pelargonerna på pelargonhyllan njuter av morgonsolen

tisdag 30 juli 2013

Låna scenerier från naturen

"Det gives inga bestämda regler för anläggande av trädgårdar, och skälet härtill är att man lånar Scenerier från naturen" så skrev O. Sirén 1948.  Med den inställningen blir det genast lite enklare att skapa trädgård. Inte massa måsten. Läste för ett tag sedan i en trädgårdspraktika från 1700 talet som lyfte upp vattenpasset som en nödvändighet för att skapa en trädgård, då skulle trädgården givetvis var platt. Vattenpasset har inget att hämta i min trädgård, som ni vet lutar den åt alla håll.
Lånar jag scenerier från naturen? Ja visst gör jag det. Naturen styr mycket av min trädgård. Jag försöker tänka, golv, väggar och tak. Men nog är det de naturliga förutsättningarna som till slut bestämmer.

måndag 29 juli 2013

Trädgårdsmästarens bön

Gode Gud, gör så att det regnar varje dag, så där från midnatt till kl tre på morgonen. Men du vet, varmt och sakta så att det kan tränga ned och låt det därvid inte regna på de växter som tycker om torrt. Förstår du? Jag skriver upp dem på ett papper. Och låt solen skina hela dagen, men inte allt för mycket. Låt det bli mycket daggmask, inga bladlöss och sniglar, ingen mjöldagg. Och låt det en gång i veckan regna gödselvatten och duvgödning. Amen

söndag 28 juli 2013

Bibliska trädgården

Vad passar bättre som boktips en söndagsmorgon än "Bibliska trädgården - En andlig trädgård för den växande människan". Trädgårdsböcker konsumerar jag många och det här är den senaste. Huvudförfattare till boken är Susann Persson . Medverkar gör Karl Magnus Hansson numera kyrkoherde i Finspångsförsamling samt Linda Folebäck numera komminister i Borgsförsamling.  Boken är utgiven av Höllvikens församling. Lite udda av en församling att ge ut en trädgårdsbok om än  med biblisk anknytning.
Boken beskriver mängder med växter och dess anknytning till bibeln.  Visst ni tex att daggkåpan Alchemilla vulgaris  även kallas Jungfru Maries kåpa och att droppen i bladets mitt är en droppe vatten som Maria sparat till Jesus eller visste ni att Gullvivorna växte upp på den plats där sankte per tappade sin nyckelknippa.
Många berättelser finns det i boken och jag har bara börjat att läsa den.
(kan nämna att nu har det tyvärr kommet in en orm i mitt paradis. En huggorm som inte tycker om min närvaro.)

lördag 27 juli 2013

Vackra Annabelle

Vidjehortensian Hydrangea arborescens 'Annabelle' blommar nu för fullt. Jag har den planterad i rabatten jag kallar för 40 årskrisen. Hortensian är den som kommit bäst av allt jag planterade där. Något som alltid blir diskussioner om är hur ska hortensian beskäras. En tumregel är att de hortensior som blommar på gamla skott beskärs ytterst varsamt, medan de som blommar på årsskott beskärs hårdare. Läste en rekomendation på en annan blogg ang just Annabelle, att på våren beskära halva höjden på skotten om dom inte har fruset ner helt.
Annabelle idag


Annabelle 4 maj


fredag 26 juli 2013

Kommer regnet idag?

Kanske, kanske kommer regnet idag. I delar av länet regnade det rejält igår. Men inte här. Nu på morgonen kom det några stänk, men så slutade det innan det börjat. Himmelen är fortfarande mörk så jag hoppas få ett stilla regn. Gräsmattan liknar mest en sliten ryamatta.
Gräsmattan liknar mest en sliten ryamatta.

Den mörka himmelen ger hopp om regn.

torsdag 25 juli 2013

Som att laga mat.

Att kompostera är lite som att laga mat. Jag är dålig på båda och ägnar lite tid åt både matlagning och kompostering. Igår fick jag dock ett ryck när det gäller komposten. Nedanför en bergknalle har jag mina komposthögar. Egentligen är det en smärre vetenskap med kompostering och matlagning. Jag nöjer mig dock med att försöka blanda olika material i komposthögarna och gräva runt den någon gång per år. Efter något år så är jorden klar.  Tyvärr visade det sig att tre kopparormar (ödlor) slagit sig ner i min kompost, något som gjorde grävningen både obehaglig för dem och mig.
Nygrävda komposthögar,

onsdag 24 juli 2013

Lilla löv skolan

En grön stor massa eller en enskild detalj. Det är olika hur vi uppfattar grönskan runt ikring oss. Rekommenderar er att stanna upp och titta på detaljerna. Här kommer ett gäng bilder på olika blad från buskar o träd.
vänster: Tulpanträd. Höger Turkiskhassel

Vänster: Rödbladig pelarbok, Höger: Katsura, Kakträd

Kaukasiskvingnöt

Vänster: Svartaronia, Höger: Körsbärskornell

Vänster: rödbladig djävulsbuske, Rödbladig smällspirea. Höger: Gulbladig djävulsbuske, 

Vänster: Snöbollsbuske. Höger: Syren

tisdag 23 juli 2013

En välkomnande bukett

God morgon, ännu en härlig morgon. Jag har gått runt med mina vattenkannor och vattnat det som behövs. Ansatt  Stäppsalvian "Caradonna". Salvians fröställningarna är relativt snygga som dom är, men nu hade dom verkligen gjort sitt så jag har försiktigt klippt bort det överblommande för att ge plats åt nya blommor. Positivt med Stäppsalvian som vill ge oss många omgångar med blommor samma säsong.
På trappen står höganäskruset med en storbukett sommarblommor och hälsar välkommen. Tänk att en bukett kan göra så mycket för välkomnandet. Lugnet råder ute och jag är redo för en ny dag.
En välkomnande bukett på trappen.

måndag 22 juli 2013

Att ge är att få.

"Att ge är att få" ett uttryck som vi alla säkert känner till. Gårdagens "Öppen trädgård" gav mig mycket. En glädje att många kom, att många trivdes, inspirerades och kopplade av.  Att se och höra folk strosa runt och titta på mina växter och inspireras. Att höra "det där har vi sett på bloggen" . Att öppna trädgården är för mig något väldigt privat. Min trädgård är ingen plats som man passerar och  kastar en blick över staketet. I en annons skulle läget säkert beskrivas som "enskilt läge". Många grannar från "udden" passade på att komma förbi och se platsen dom aldrig sett. Runt 135 personer passerade under eftermiddagen. Att en facebook inbjudan, en skylt vid vägen och mun till mun metoden kan göra att så många kommer (ävenn  flaskpost funkade tydligen).
Varje dag har trädgården något nytt att visa upp, idag slog dagliljan "frans Hals" ut sin första blomma för året.
I "vatten blänket" hade jag placerat en flaskpost till de som inte använder E-post.

Dagen till ära skapade jag en ny trädgårdsgång av trasmattor.

Svinhon pryder sin plats.

I lusthuset fanns möjligheten till fika, till förmån för utbytet med Rampurvadi.

Trädgårdens nya ansikte för idag.


söndag 21 juli 2013

Hipp, hipp, hurra

Så är det ett år sedan jag gjorde det första blogg inlägget, idag gör jag det 227:de. Besöken på bloggen har varit många, enligt statistiken har 13090 sidor visats. Väljer idag att visa ett gäng bilder som  redan tidigare varit med på bloggen.













lördag 20 juli 2013

Flytta inte vattenspridaren när vattnet är på

Ett enkelt råd - Flytta inte vattenspridaren när vattnet är på slaget.
Så här dagen före "öppen trädgård" är det väldigt mycket som jag tror jag ska göra.  Det räcker att titta ut genom fönstret för att se massa måsten. Vattna är ett av måstena, rationell som jag är så flyttade jag på vattenspridaren med vattnet igång. Är just nu väldigt blöt. Ska jag se det positivt så är morgon duschen  snart avklarad. Nästa gång jag flyttar spridaren ska jag först schamponera mig. 
Utanför fönstret väntar ett antal måsten

fredag 19 juli 2013

Rosenvial - Ögat lurar näsan.

Ja visst är det så att ögat lurar näsan att sniffa efter doften av luktärt när vi ser en rosenvial ( ibland kallad perenn luktärt). Lurade vi blir för inte har den den minsta doft, även om blomman riktig ropar - Lukta på mig.
vi får nöja oss med att njuta av blomsterprakten.




torsdag 18 juli 2013

Titta på trädgård.

Att titta på trädgårdar är kul och lärorikt. När jag på Billbäcks har kunder som inte vet vad dom ska sätta för häck eller buske, brukar jag rekommendera att ta en promenad i ett villa område och titta hur buskar  o träd ser ut när dom vuxit upp. Se vad som funkar bra i området och vad som inte funkar.  När jag gick gymnasiet och läste en kurs om Gardencenter, gav sig  hela klassen, med läraren i spetsen ut i Kneipen och tittade på trädgårdar. Vi hängde över staket , tittade över häckar. Inför fönstren  skymtades damer som såg smått förskräckta ut över att en hel klass stirrade på just deras trädgård. vi lärde oss mycket. vill rekommenderar er att göra det samma titta på grannens trädgård, inspireras eller avskräckas.

Här har det funkat bra.

Här har det funkat sämre

onsdag 17 juli 2013

Floxens tid.

Flox
Flox finns det många varianter av. På våren blommar kuddflox och mossflox, senare kommer krypfloxen och så nu höstfloxen. Frågan är om höstflox och prickflox är samma sak? Något jag får slå upp i någon av mina böcker. Något jag märkt är att rådjuren tycker att höstfloxen är kalas. Ofta betar dom av dem tidigt på våren så att plantan får grönska om på nytt. Plantan tål det men det fördröjer blomningen. Egentligen vill dom ha medelfuktigt men jag tycker att dom funkar okej även på lite torrare platser även om de nedre bladen gärna vill torka in. Om solen håller sig framme så kommer floxen snart att blomma för fullt.

tisdag 16 juli 2013

Kryddan som lever sitt eget liv

En liten planta försiktigt planterad i en pallkrage för några år sedan. NU är den ÖVERALLT! Oreganon  stannar inte där man sätter den. Det gäller att se det positivt, den blommar vackert, klarar torra lägen och det doftar härligt när jag klipper den med gräsklipparen.
Blommande oreganon

måndag 15 juli 2013

Ett år av bloggande

På söndag den 21 juli har det gått ett år sedan jag skrev mitt första blogg inlägg. Över 200 inlägg har det blivit, över 12000 besök har bloggen haft. Kul tycker jag. Hoppas att även ni tycker det har varit kul med bloggen. En blandning av inlägg av skiftande slag har det varit och kommer att vara. För mig är det lite av en dagbok, att nu kunna gå tillbaks och se när pimpinellen slog ut, när planterade jag egentligen klematisen.?
Den 21 jul öppnar jag trädgården på riktigt, inte bara via bloggen. Kan erkänna att det är både kul och skrämmande. Via kameran o texten väljer jag vad jag visar. Nu kommer ni själva kunna se hur det verkligen ser ut. Trädgården är även något väldigt privat som jag väljer öppna för en dag.

söndag 14 juli 2013

Svävande koppar

Nej det är inget flygande T-fat. Det är en helt vanligt blommig kaffekopp med stämpeln import i botten. Koppen svävar i mitt lusthus, snart i sällskap av fler.
Loppisarna svämmar över av udda kaffekoppar, ett gäng har fått följa med hem för att pryda taket i mitt lusthus. Fatet limmas med någon form av superlim, det jag använde torkade på några sekunder. I taket har jag fäst små mässingsöglor från vilka det går en fiskelina ner till kaffekoppen. Kul tycker jag!

lördag 13 juli 2013

Trädkramning i Hellekis

Efter fyra dagars semester är det skönt att åter vara hemma. På semestern hann jag givetvis bese några trädgårdar. Vill tipsa er om Hellekis, inte så långt från Hällekis vid Kinnekulle. En herrgård med en härlig park, endast en liten del av parken är öppen för allmänheten, men vilken park. Många slottsparker rymmer övervägande lind, alm o bok. Men här hittar man både valnöt, tulpanträd, gudaträd, katsura, ginko mm.
Ginkon är en av sveriges äldsta ginko träd och är ovanligt nog kvinnlig, det vanligaste är manliga ginko. Jag frågade trädgårdsmästaren om man fick kram trädet, och det var okej enligt mäster. Och som hon talade om så var det ju ett kvinnligt träd.
Grinden till rosenträdgården



Passade på att krama ginkon

Hellekis