En blogg som nu går från att vara en trädgårdsblogg till att bli en blogg om Risinge och dess historia. Mycket av inläggen kommer säkert handla om min släkts historia men mycket kan säkert vara av intresse för dig som bor eller har bott i Risinge.
söndag 24 januari 2016
Pehr Hörbergs dödsdag idag
Denna duktiga konstnär som säkert vi alla hört talas om och fascinerats av. Pehr Hörberg född i Virestad socken 1746 31 januar. 1816 24 januari avled han. En kort samman fattning av ett långt liv.
Berättelserna om honom är många, vilka är sanna är svårt att veta. Att han växten upp under enkla förhållanden är säkert. Att han gjorde en form av klass resa från soldattorpet i Småland in i de fina salongerna likaså.
Mest känd är Pehr för målandet av altartavlor. Totalt 87 stycken hann det bli under hans liv, för att nämna några, Risinge Nya kyrka, Regna kyrka, Hedvigskyrka Norrköping, Häradshammar, Östra Husby osv.
Vi i Risinge förknippar honom som Risnge bo och det blev han tack vare kontakter med de Geers på Finspång. Han flyttar med sin familj från Småland till Olstorp. På huset i Olstrorp sitter en minnestavla över honom. På kyrkogården vid gamla kyrkan finns en minnessten rest över hans minne. Pengar till stenen samlades in bla genom annonsering i de större tidningarna. Idag kl 13.00 kommer en krans att läggas ner vid stenen för att hedra hans minne.
lördag 16 januari 2016
Tvartorps Bengt - släkt med skam själv
söndag 10 januari 2016
Farbror Sven-August
Troligen Sven-August hus |
onsdag 6 januari 2016
Ängenäs- Gården längst ut
Ängenäs - gården längst ut, kan man beskriva det så? Kanske rätt kanske fel. Gården Ängenäs låg på en udde som gick ut i Glan. Ni kan säkert skymta platsen från Svärtinge sidan. En gård med mycket myter och berättelser om.
Rester av Ängenäs ladugård troligen 2013 |
måndag 4 januari 2016
Nybygget inte längre så nytt
Torparslit och odlar möda. Mycket hårt arbete döljer sig i mörka skogen. Torpen har varit många i vår byggd men dess historia är sällan så lång. De flesta torpen växte upp som svampar ur skogen under 1800 talets början men redan efter lagaskifte under andra halvan var 1800 talet började många försvinna, men spåren finns kvar. På bilden syns en "lada" som finns i Ängenässkogen. I dess närheten har torpet Nybygget funnits. Första gången jag besökte platsen var vid en torpvandring. Sedan försökte jag under flera år hitta dit igen. Tillslut fick det bli lantmäteriets kartor som hjälp medel. Kartor från olika tidsepoker. De äldsta med byggnader och odlad mark. Nästa med endast odlad mark, tydliga diken. Så den sista kartan endast dikena med på kartan som endast visar skog förövrigt.
Joseph Olsson Blomberg är en av de som bott i torpet. Han var född på trumslagarbostället Viberga (Hans bror är en av mina förfäder). Efter ett liv som dräng och torpare avlider Joseph 1829 på Nybygget. Boet består bla av 1/2 stut, en ko, en kalv och ett får. Kan inte annat än fundera på vem som ägde andra halvan av stuten?
Hustrun Kerstin (Cristina) lever vidare i torpet till 1834 då även hon får sluta sina dagar. Minst 7 barn hade hon fött, en del uppnådde vuxenålder andra inte.
När torpet blev öde vet jag inte ännu, kanske du vet?
fredag 1 januari 2016
Perssons döttrar
Familjen Persson Ingelstad Mellangård |
Har du någon gång suttit på en kökssoffa hemma hos en gammal tant, dinglande med benen eftersom man inte riktig når ner till golvet, drickande hemkokt körsbärssaft blandad i glaset?
Det har jag gjort när jag var lite, hemma hos Margit Karlsson i granngården. Margit var en genomsnäll gammal tant som alltid var tacksam och alltid bjöd på saft.
Även gamla tanter har en gång varit unga, så också Margit, Perssons äldsta dotter.
Familjen Persson flyttade till en av mellangårdarna i Ingelstad 1921, då kom familjen från Hällestad. Det finns säkert många anledningar till att familjen flyttade till Ingelstad, en anledning sägs vara att "Persson" tyckte att hans tre döttrar behövde få bo lite mer centralt. Döttrarna hette Margit, Gulli och Iris. Och visst måste upplevts centralt att flytta till Ingelstad.
Margit berättade vid något tillfälle att korna kom med tåget från Hällestad. Margit och någon av systrarna fick leda dem från station i Finspång till Ingelstad.
Säkert inte helt lätt för två tjejer i yngre tonåren.
Det sägs att flickornas pappa "Persson" var en driftig man och han säkert hade lyckats väl som lantbrukare om han fått leva längre. När familjen flyttade till Ingelstad började han direkt renovera och bygga nytt. ladugården byggdes ny, flyglar och mangårdsbyggnaden renoverades. Persson var en sträng man som ingen sa emot. Det har berättas om ett tillfälle vid tröskningen när middagstiden passerades, folket började bli hungriga, i huset var maten klar, men ingen vågade fråga Persson om det inte var dags för middagsrast. Tillslut visade det sig att "Perssons" klocka hade stannat.
Tyvärr blev inte Persson så gammal. i lutet av 20 talet eller i början av 30 talet avlider han och änkan och de tre döttrarna blir själva på gården. Det ordnas så att en kusin till döttrarna flyttar dit och hjälper till på gården i väntan på döttrarna ska gifta sig. Om Gulli eller Iris är den som gifter sig först vet jag inte. Margit berättade en gång om Gullis giftermål. Gulli sällskapade med Josef ÖSterberg och man visste att dom höll på och ställde i ordning på Lindenäs. Så en dag kom Gulli inte hem på kvällen. - då förstod vi att hon hade gift sig berättade Margit. Iris gifte sig med Robert, jag tror att han var en av "Skränslunds pojkarna" Iris och Robert började bruka mellangården i Ingelstad.
Så kom David Karlsson in i bilden och gifter sig med Margit. Robert och Iris flyttar då från Ingelstad eftersom Margit var äldst och den som skulle ta över gården. Margit o David brukade gården i flera omgångar men valde även att periodvis arrendera ut den.
1957 säljer David o Margit gården ( inte bostadshusen) till min farfar Ivar.
På 1990- talet säljer Margit o Davids dotter Sylvia bostadshuset till min bror och svägerska.
Margit, Gulli och Iris Persson sittande på Rundeln vid Mellangården. Observera att mellangårdens gamla ladugård syns i bakgrunden |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)