lördag 29 december 2012

29 december, morgonpromenad i trädgården.

Jämför med bilden till höger, samma plats, men ändå så olika
Långkalsonger, mössa, vantar,vinterkängor, morgonpromenaden kräver betydligt mer kläder så här års jämfört med i somras.  Året är snart slut och jag kan inte låta bli att titta till trädgården. Det mesta är vitt, blött och kallt.
Lusthuset har fått en rejäl mössa av snö, men väntar på en ny vår.

Det här är faktiskt vinbärslandet, liknar just nu en puckelpist

Thuja portalen på väg att kollapsa, nu är det åtgärdat

Tulpanträdet har intagit horisontalläge. vågar inte försöka räta trädet när det är frusit. Med lite tur rätar det upp sig till våren

Så här års förstår man fördelen med att ha glas i växthuset.

fredag 28 december 2012

I trädens skugga

I trädens skugga kan det vara vara skönt att koppla av en stund.
 Så ser bilden kanske ut vid en första titt. Men icke, det arbetas för fullt. Kvinnorna har en emaljerad bunke framför sig och händerna fulla, kanske spritas det ärtor eller skalas potatis.
Hur vi använder våra trädgårdar förändras ständigt. Ta en närmare titt på bilden. Ett rejält staket för att hålla djuren borta, inte massa prydnadsväxter, till vänster tycks ett trädgårdsland skymta. Att använda bra åkerjord till prydnadsväxter var nog inte aktuellt vid den här tiden.
Fotot är från Janssons gård i byn Skäftesfall i Risinge socken. Huset finns kvar men har nu en fasad av gula eternitplattor.  Hus och trädgårdar förändras och anpassas efter tiden, både på ont och gott.

måndag 24 december 2012

En God jul önskar jag er alla

Så är Julafton här och jag vill önska er alla en riktigt god jul. Jag har planterat den sista hyacinten för året. Källaren i blomsteraffären är tömd. låst och städad och väntar nu på nästa jul. Tiden är inne att njuta av julfriden. I Ingelstad faller snön för fullt men inne är det varmt och skönt. Blommor, tomtar och annat pynt är på plats. Julfrukosten avklarad, skinka och köttbullar för mig, lyxkattmat till Bertil i form av Sheba med läcker sås. Efter frukost skulle katten bara ut, kanske för att köpa tidningen, får se om han kommer åter som tomte.

onsdag 19 december 2012

En skyddsängel bland florister och blommor.

Blommor, blommor och blommor, vart man än vänder sig finns det blommor och florister. Jag tycker om både blommorna och floristerna. Mellan azaleorna på bilden skymtar ni Karin och Ewa. Välplacerad mellan krukorna ser vi även en skyddsängel som håller ett vakande öga över både floristerna och julensblommor.
Kan erkänna att hemma hos mig är det betydligt mindre av både julblommor och florister, en ensam hyacint pryder dock sin plats i en plåtmugg på brickbordet. I sin enkelhet bidrar den till julstämningen som kommer mer o mer för varje dag.

tisdag 18 december 2012

Norrländskstabilitet och konstnärligtskapande

Det myllrar i myrstacken, i förra inlägget tog vi en första titt i stackens gångar, idag kommer det lite mer.
En titt genom skyltfönstret visar att julen inte bara är röd utan även vit.
I källarens vindlande gångar träffar vi på Heidi som lägger den konstnärlige handen på julgrupperna innan de är redo att lämna planeringsrummet.

Med ålderns rätt träffar vi Elsie en våning upp. Som den Norrländska hon är, är det inget som rubbar henne när hon effektivt basar för snittblommor och granriskransar.  Inte gör det nått att snön faller där ute, inne är det varmt och skönt och stämningen i topp.


söndag 16 december 2012

En myrstack under ytan - En blomsteraffär till Jul.

En myrstack är ett myller av liv, där bara en liten del syns på ytan. På samma sätt är det i en blomsteraffär i julveckan, du som kund möter butikspersonalen och njuter av de färdiga buketterna och planteringarna i butikens mysiga miljö där hyacintdoft blandas med glögg och julmusik.

Som i myrstacken sker mycket under ytan. Det myllrar av folk som vid första ögonkastet kanske tycks myllra runt utan uppgift, men så är det inte. På samma sätt som i myrstacken har alla sina uppgifter och det finns en genom tänkt logistik.

Om vi med  tanken tar oss till den butik där jag tillbringar en del av julveckan.
Vi går in genom bakdörren och tar trappen ner till källaren, där det som i myrstacken finns mängder av prång och gångar, gamla kylen, antika kylen, lagret, planteringsrummet, packrummet osv.  Alla har sin uppgift, planterare, mossare, dekoratör. Julgrupperna passerar från person till person som lägger sin hand vid julensblommor. De färdiga grupperna vandrar upp till butiken eller iväg med blomsterbuden som sprider blomsterglädjen över stan. Stämningen är god, det skrattas och pratas, skumtomtar äts i mängd, allt är jordigt.

En våning upp så regerar floristerna, ett rum flödar över av snittblommor, den ena buketten efter den andra växer snabbt fram av vana händer. I ett annat rum tycks telefonen alltid gå varm - Vi har en blomma som ska skickas till dig idag, finns ni hemma under dagen, är det någon portkod.....

Helt plötsligt ropar någon  HALLEN!  Då är det Trädgårdshallens lastbil som kommer med en ny leverans. Alla som kan släpper det dom gör och rusar till för att raskt få in allt utan att kylan ska hinna göra någon skada. Hyacinter till kylen, snittblommor till höger, julstjärnor till källaren och så alla dessa jordsäckar som ska till planteringen.  Årets låda med mandariner får sin plats i fikarummet.

Den ena dagen efter den andra passerar och julafton närmar sig. Tempot ökar och alla stortrivs snart är det julafton. Så helt plötsligt är det över, lugnet lägger sig. De sista hyacinterna får ett nytt hem, källaren städas om ett år är det åter jul.

onsdag 12 december 2012

År 2013 kommer ni att köpa dagliljor

Nästa år kommer många av er att köpa dagliljor. Varför då? Jo nästa år kommer dagliljan att vara "Årets Perenn".
 Varje år utser Perenna gruppen (en sammanslutning av perenna odlare) en perenn att bli årets.  Ett sätt att lyfta fram och informera mer om en bra perenn som passar i vårt klimat. Givetvis handlar det säkert även om att marknadsföra. Kan erkänna att jag påverkas av reklamen som kommer, i min trädgård finns många av de perenner som tidigare varit aktuella, jättedagkåpa, sköldpaddsört, ulleternell osv.   Jag gillar dagliljan, vackra blommor, frisk, god att äta.

tisdag 11 december 2012

Vintertider = Planeringstider

Vintertider är planeringstider.  Just nu är det inte så mycket vi kan göra i våra trädgårdar, men vi kan planera för den vår som kommer.

 I vår vackra Risinge bygd kan vi glädjas åt att det under senaste året byggs ett antal villor. Till våren kommer det säkert planeras och anläggas trädgårdar runt husen.  Jag har en ganska bestämd syn på hur en trädgård ska se ut för att smälta in i omgivningen och inte bli en främmande fågel som mer skämmer en pryder. så jag bävar lite för hur de nya trädgårdarna kommer se ut.  Bygden är klassad som riksintresse i översiktplanen men tyvärr reglerar det inte hur trädgårdarna får se ut.

Se det nu inte som en kritik, var och en får givetvis göra som man vill med sin trädgård.
Allt för ofta följer man det senaste modet, skulle gissa att det kommer planteras meter, efter meter med Thuja häck och det kommer byggas meter efter meter med fula betong murar, marken kommer täckas med markväv som sedan täcks med inköpt sjösten. Pricken över i blir någon form av belysning som får lysa upp ett tanigt äppleträd eller en naken husfasad.  Jag tror att man kommer ångra sig på sikt.

Tänk er i stället, böljande häckar av syren eller hagtorn. Rödmålade spjälstaket, stora rabatter med pioner och löjtnantshjärtan. Murar av runda naturstenar och härliga gräsmattor.

Tänk en extra gång innan du sätter spaden i jorden, lyft blicken och hämta inspiration från omgivningen och naturen.

måndag 10 december 2012

Snö, snö och snö

Nu var det längesedan jag skrev något. Det är många julaktiviteter som tävlar om min tid så här när adventstid råder och trädgården ligger inbäddad i ett vitt fluffigt täcke av vit snö.

En del av buskarna och även träd är rejält nedtyngda av snön som sitter fast i grenverket. Vad jag ser är det inget som knäckts, men tulpanträdet har en oroande lutning. Det vore inte helt fel att ge sig ut och skaka av en del av de växter som tyckt vara nätmast kollaps.
I min trädgård råder det oftast tystnad och nu är snön har lagt sig är det ännu tystare. Älgen har under helgen pulsade fram och tillbaks några gånger och lämnat tydliga spår efter sig. Inga andra djur tycks besökt mig sedan snön lade sig.


söndag 2 december 2012

Adventstid

Adventstid kom till mitt ensamma hus....  Ja nu är det adventstid och trädgården ligger inbäddad i ett vitt täcke av skyddande snö.  Växterna riktigt myser under den skyddande snön.

Adventstid är blomstertid, igår var jag och köpte mini julstjärnor och hyacinter. Jag gjorde som jag lär, lite i smyg lossade jag på julstjärnas kruka för att konstatera om rötterna var bra, och det var dom.

När det blir ljust ska det bli några bilder på trädgården i vinterskrud, tills dess får ni nöja er med en bild på hembygdsgården i vinterskrud.

Hembygdsgården i vintgerskrud
Blommor, blommor och blommor

söndag 25 november 2012

Purpuraplarna beskurna

Nu är purpuraplarna vid Missionskyrkan i Finspång beskurna. Jag skrev i somras om träden som vållade debatt i församlingen, skulle dom bort eller inte? Kan nu konstatera att dom finns kvar och härom veckan blev jag tillfrågad om att beskära träden.
Igår gjorde jag så slag i saken. Diskussionerna runt träden har till stor del handlat om att dom skymmer entren, så min tanke var att försöka höja trädkronorna så att dom inte skymmer, samtidigt ville jag även sänka trädhöjden. Stora träd nära en byggnad gör så att byggnaden ser mindre ut.  Sen ville jag även glesa ur trädkronorna som blivit allt för täta.

Lyckades jag? till viss del. De kortare kyrkobesökarna komme se under trädkronorna, gäller inte vår pastor som rent bokstavligt är närmare himlen en oss andra, ev ser han över träden.
Jag har sänkt trädhöjden så dom konkurrerar inte med kyrkan. Träden är mycket luftigare.
Sammanfattar jag så är jag nöjd. Vad andra tycker lär jag få höra vid kyrkkaffet.
Före beskärningen

Efter beskärningen. (visst blev det mycket ljusare)

fredag 23 november 2012

Julenstid är här?

Kan det vara dags för julblommor redan? Ja så är det nog, snart snart är det första advent. Några minusgrader ute och lite rimfrost, så blir det perfekt med julblommor.
Så här års är det lite spännande att se vad det blir för trender bland julblommorna. Nedan kan ni se några bilder som Karin Törnblom lagt ut på sin facebook. Positivt att det tycks vara traditionelt som gäller. Jag gillar röda krukor och röda blommor.



torsdag 22 november 2012

En kinkig vän - Julstjärnan

Julstjärnan "Euphorbia Pulcherrima" är en kinkig bekantskap.  Både hemma i fönstret och i växthusodlingarna.  Jag har tidigare jobbat i växthus och där började julstämningen redan v 32 i och med inkrukningen av de första julstjärnorna.
Under hela växtperioden  var det ett pyssel för att dom skulle må bra, både svamp och ohyra gillar stjärnan, medan vi i personalen inte gillade den vita saften i stjärnorna. Det var även ett pyssel med mörkläggningsgardiner för att få fram den röda färgen. Jag minns inte hur många vi odlade i den handelsträdgården men gissar på någonstans mellan 50 000 och 70 000 stjärnor. Helst skulle allt säljas till första advent, mardrömmen var att ha kvar efter jul. Det var någon vecka med ständigt packande av julstjärnor. Dom första tusen var ju inget problem att skaka ner i plaststrutarna, men efter några dagar kändes det som att man skakade hela tiden.

Lite att tänka på om du ska köpa dig en stjärna. Det bästa sättet att se hur stjärnan mår är egentligen att ta bort krukan och kolla på rötterna (inte populärt i affärerna) Rötterna ska vara ljusa ,fräscha och många. Lukta gärna på jordklumpen. luktar det unket är det säkert svamp i jorden.
Hemma är det viktigt att det inte drar och att du inte vattnar för mycket, samtidigt som den inte ska hänga  med bladen. Temperaturen ska gärna ligga mellan 18 o 20 grader enligt mig.
Lycka till med era julstjärnor

måndag 19 november 2012

En hemlig trädgård

Jag vill ha en hemlig trädgård, ett hemligt rum
Längst in i trädgården ska den ligga, 
en gnisslande grind ska öppna en ny värld
Ett virrvarr av buskar och blommor
Slingrande gångar som aldrig tycks ta slut
En plats för äventyr, en plats för lugn och ro
Skillan  blommar alltid i grusgångskanten. 
Vildvinet klättrar på vittrande murar
Solen skiner genom lummig grönska
Det är en hemlig värld

söndag 18 november 2012

En ny stig i trädgården

Grinden håller ingen älg ut.
Söndagsmorgon, efter frukosten tog jag en sväng i trädgården. Så här års är det sällan så att jag kommer ut något i trädgården under veckorna.
 Det råder tystnad och lugn i trädgården. Jag går en inspektionsrunda för att se om de vilda djuren ställt till med något. Hittills har jag haft tur för året.
Inga buskar när betade.
Älgen har trampat upp en ny stig in på tomten, men vad gör det, spåren kommer att växa igen nästa sommar.
Det finns fortfarande lite äpplen kvar på backen. När äpplen är slut som kommer älgens besök att minska.


Älgens nya stig

Tydligt bevis för vem min gäst är.

fredag 16 november 2012

Som att bo i en Krouthen målning



Krouthen är en fantastisk konstnär som levde och verkade i Linköping. Många röda hus med vita knutar och prunkande trädgårdar har han målat. Som pricken över i har han ofta klämt in en flockhöns framför stugan eller några lekande barn.

Jag hör till dem som inte har råd med Krouthen men att bo i Wilhelmsberg är som att bo i en Krothen konstverk med undantag för höns och ungar.

torsdag 15 november 2012

Auroras Ek

Auroras ek ett träd som många Finspångare nu mera har glömt.
På 1700 talet tycks det varit populärt att märka upp träd med rejäla järnplattor. Där väg 51 nu passerar Lugnet och Klippestorp stod tidigare Auroras Ek med en  järnplatta med följande text "Efterkommande freda detta träd tills det faller för tiden"  Aurora taube var gift med Louis de Geer på Finspång. En mycket uppskattad slottsfru som lockande många kulturpersonligheter till Finspång.

"Tiden" blev när det var dags att bygga v 51 då föll trädet för sågen, tror att det var på 1960 talet. Nu finns bara en "kubb" kvar av trädet stående vid ena gaveln till loftboden vid Klippestorp.  Fler träd med minnestavlor i Finspång och dess  närhet finns i Vibjörnsparken, Slottsparken vid Aurora tempel samt ute i skogen vid Stjärnvik.
Kanske något vi skulle ta efter, fler minnestavlor på träden.
Bilden lånad från "Finspång ett 1900-tal

lördag 10 november 2012

Ska vi bara titta på valnötsträd?

Ska vi bara titta på valnötsträd? frågade mitt resesällskap efter ytterligare ett valnötsträd.
Nej! svarade jag sanningsenligt (Sen tittade vi även på vingnötter, tulpanträd och många andra träd, kanske var det inte så hon tänkte) Att semestra med mig innebär ibland många träd. Innan Gotlandsresan för några år sedan hade jag i förväg sett ut ett par valnötsträd jag ville se.
De badande Vännernas trädgård
På väg till Gotland får man inte missa den kaukasiskavingnöten i Oskarshamn (fick fråga i resebyrån efter trädet)
Vingnöten i Oskarshamn
Kan rekommendera tulpanträdet i D.B.V s trädgård i Visby
Tulpanträd Gotland
När ni semestrar passa på att titta och njut av alla träd o växter.



torsdag 8 november 2012

Arbete är för....

"Arbete är för människor som inte kan sköta en trädgård" står det på en magnet som jag köpte i bokhandeln i måndags. Vad menas med den texten? Har haft flera tankar under veckan och fler blir det säkert.
- Kan det vara så att om du anlägger trädgården rätt, så krävs det inte så mycket arbete utan bara lite skötsel.
- strunt i arbetet ägna dig åt trädgården.
- Gör du fel så skapas det massa jobb.

Kanske är det bara så att någon hittat på en mening med ordet "trädgård" för att vi trädgårdsnördar ska köpa ännu en kylskåpsmagnet.
Du har säkert en egen tolkning av texten på magneten och den är rätt för dig

söndag 4 november 2012

Turkisk hälsning.

Nej, jag är inte i Turkiet, hälsningen är från min turkiskahassel (Corulus colurna) När jag nu på morgonen gick en sväng i trädgåden så fick jag syn på ett par frukter i den turkiskahasseln. Givetvis alldeles för högt upp i trädet. Efter lite ansträngning fick jag ner den frukten ni ser på bilden. Nötterna skiljer sig inte mycket från den vanliga hasseln, men kolla in det sirliga höljet! Visst får man se ut hur man vill om man är en turkiskhassel.

 Hasseln är redan nu redo för våren. Som ni ser på bilden till höger är hängena redan redo för vårens blomning.
Att förmedla känslan av hasselnsbark går inte via ett foto, men lite känsla kan ni kanske ändå få av korkigheten. Det finns anledning till att en del kallar den för korkhassel.

torsdag 1 november 2012

Snygg bordsdekoration

Vilka snygga bordsdekorationer det finns i Missionskyrkan i Finspång. Det är inte jag som är skaparen av dem utan en tjej som heter Karolina. Helt suveränt att göra ljusstakar av äpplen. På faten ligger rostat kaffe och rosepeppar. Äpplena är dekorerade med murgröna och ljungblommor. Kastanjer och höstlöv finns det mängder av i kyrkan. På endel fönsterbrädor går det vågor av kastanjer, på kakfat har det bullats upp med glänsande kastanjer.  Ta tillvara det som hösten bjuder på.

onsdag 31 oktober 2012

Vårbilder

Gullvivor
 Kyla råder och inget tycks växa i trädgården, då behöver vi lite bilder från våren. Om några månader är den åter här.
bilderna är tagna 20 maj 2012
Liten pärlbuske

Ormöga

Viva

Spetsmössa

Äppelblom