fredag 31 maj 2013

Kom liljor och akvileja...

"Kom liljor och akvileja., kom" så går en strof i en känd melodi.
En melodi vars text pryder min paviljong. Liljorna blommar inte, men akvilejan blommar för fullt.  I melodin nämns inte kaprifolen men den borde kanske varit med. Nu fylls trädgården av kaprifoldoft med vissa inslag av liljekonvalj från den kringliggande skogen.
Kom liljor och akvileja





Blommande akleja bland smultronblommen













Doftande kaprifol

torsdag 30 maj 2013

När naturen själv får välja.

Jag jobbar och planerar, gräver och planterar men ofta är det ändå så att det blir bäst där naturen själv får styra. På berget under körsbärsträden lever ormbunkarna sitt eget liv, kanske har tidigare boenden planterat dem kanske inte. Min skötsel består av att jag på våren räfsar bort det vissna innan de nya bladen kommer. Ormbunkarna frodas och trivs som ni ser, utan mitt engagemang.


onsdag 29 maj 2013

Svinho blir vattenblänk i trädgården

Tänk att man kan bli så glad över en svinho. Tack vare en god granne finns den nu i min trädgård. Efter lite skurande pryder den sin plats och ger trädgården ett vattenblänk. Vet förstås ännu inte om den håller tätt, glasyren i botten är sliten men jag tror att vattnet ska stanna kvar.
 Kan inte låta bli och fundera över vad gubbarna som förr matade svinen skulle tänka om dom visste att svinhon numera är en trädgårdsprydnad. Men visst pryder den sin plats!
Svinhon innan en välbehövlig skurning,

Så pryder hon sin plats tillsammans med en kruka alunrot.

En blomstrande böna

Vi var många som gick Naturbruk på Himmelstalunds skolan och utbildade oss inom trädgård. Inte lika många är kvar inom trädgårdsbranschen, men Karin är en av dem som har jord under naglarna. Efter en utflykt inom annat yrke så är hon nu sin egen inom trädgårdsbranschen.Hallon, blommor mm är nu hennes melodi.  Länkar till hennes hemsida så kan ni göra ett besök.

http://www.blomsterbonan.com
Blomsterbönan 

måndag 27 maj 2013

Marodörer i trädgården

Åter har jag haft marodörer i trädgården. Direkt tänker ni nog på mina fyrfota vänner, älgarna.  Nu är det dock flygande vänner som ställer till det. Jag har en stor mossklädd berghäll på ca 20-30 kvm bakom huset. Visst är det snyggt med mossklädda berghällar.  Det tycker inte fåglarna, på några dagar har dom vänt upp och ned på den mesta av mossan. Jag antar att det finns diverse goda larver  och småkryp i mossan som fåglarna vill kalasa på. Fåglarna är systematiska, inte lite plockande här och där utan det handlar om att  gå igenom kvadrat meter efter kvadratmeter. Nu är det ca 5 kvm kvar, kanske är även de genomgångna tills i kväll.
All mossa upp och nedvänd i jakt på goda larver.

söndag 26 maj 2013

I buskarnas skugga.



Visst finns det perenner som funkar i buskarnas skugga. En av mina favoriter är Spetsmössan som funkar både i surjordsplanteringar och i "vanlig" jord. Plantorna revar sig snabbt och bildar ljusgröna mattor under buskarna, blommorna är vita till ljust rosa och sticker upp en bit ovanför bladverket.  Den nedersta bilden visar ormöga, en växt som jag inte tror behöver någon närmare presentation. Även den sprider sig väl i buskarnas skugga.  Andra förslag på perenner är plister, myskmadra. Kanske kommer det bild på dem vid senare tillfälle.

lördag 25 maj 2013

Dillpion i blom.

Nästan varje dag är det något nytt som slår ut i trädgården. Igår så var det dags för dillpionen. Skir står den där i rabatten och bara lyser med sin skarpa färg. Plantan flyttade jag här
om året och den tycks inte tagit skada av det.
Blommande dillpion.
Något som inte blommar ännu är jätteverbenan som jag nu ska ut och plantera. Helt grön är den ännu, men vänta om några veckor är den fantastisk. Titta bara på bilden från förra året. Hade ni jätteverbena i rabatten förra året, leta nu efter frösådda plantor i rabatten dom finns säkert där.

fredag 24 maj 2013

En pelargonhylla.

Säg aldrig att det inte kan komma till nytta. I mitt uthus sparar jag på bra att ha saker. Idag hittade jag två konsoler och en brädstump. Det blev en pelargonhylla som nu sitter på gaveln av huset. När jag hittar en "bra att ha färgburk" ska den få färg. visst pryder den sin plats. När skruvmejseln ändå var framme så passade jag även på att skruva upp portklappen som jag fick i april. Små saker som förgyller mitt hus.
pelargonhylla.

Portklapp monterad.

tisdag 21 maj 2013

Irisen blommar

Jag har de sista veckorna letat efter den blålila irisen som brukar växa på berget borta vid boden, utan att hitta den.
 Men igår var det ingen tvekan om vart den växte. som från ingenstans har dom nu slagit ut i fullprakt.  Iris är en vacker växt men för att lyckas krävs det att ha koll på vilken typ av iris man har. Det finns iris för fuktiga lägen och iris för torra lägen. De som har tjocka knölar som nästan ligger ovanpå jorden är de som vill stå torrt och ljust.
Iris


"Irisknölar"

måndag 20 maj 2013

180 grader.

Dagens inlägg blir ett försök med kameran. hittade en funktion på kameran där man kan ta bilder som sammanfogas till ett  Lååångt foto. 180 grader. Boden som skymtar till vänster ligger egentligen rätt imot gaveln på huset.
Foto taget på vanligt sätt. Körsbären i full blom, 

lördag 18 maj 2013

Magnolia blomning

Nu blommar min lilla magnolia. "Näkrosmagnolia" Jag blir riktigt glad av att se blommorna.  Väcker även minnen från studietiden på Alnarp. Där var det alltid Magnoliafest den dagen magnolian slog ut, oberoende på veckodag. Alla höll koll på magnolian ner i parken och den dagen den slog ut så var det fest!
Praktmagnolian har slagit ut.

En speciell växt, magnolian, jag tror att alla fascineras över den. 

Men givetvis blommar även annat, här en dvärg rododendron.

fredag 17 maj 2013

Ogräs runda i trädgården

Nu är tiden när det är bra att ta en ogräsrunda i trädgården varje morgon. Att promenera i trädgården varje morgon är ett perfekt sätt att samla krafter för dagen som kommer. Men även ett bra tillfälle att plocka ogräs. Allt växer så det knakar även ogräset och det är så mycket lättare att få bort det om det tas innan det blir stort, men gör inte misstaget att plocka bort alla frösådda perenner somnu även kommer i rabatterna. Jag gläds extra åt primulans frön som gror villigt i en av rabatterna. Hoppas även att det ska dyka upp av förra årets jätteverbena.

Inte ett ogräs men något som växer kraftigt, ormbunkarna rullar ut mer och mer av sina  blad för varje dag,


tisdag 14 maj 2013

Ogräset vattnat

Ja, ni läser rätt idag har jag vattnat för att få fart på ogräset. Vid huset har jag en rabatt som alldeles vuxit i från mig. Den bestod övervägande av vintergröna, en törelväxt, silver arv och ogräs. Nu har jag grävt, grävt och grävt.  Jag har blandat befintlig jord med kompost, säckjord och lera.  När man gräver vaknar mängder med ogräsfrön till liv. Det är för att de fröna ska gro snabbt som jag nu har vattnat den ny grävda rabatten. Tanken är att jag ska kunna rensa bort de ogräsplantorna som nu kommer spira innan jag planterar det jag vill ha i rabatten.
Ny grävd och ny vattnad rabatt, om några veckor kan den  planteras.

söndag 12 maj 2013

Allt på en gång

Godmorgon! Kan allt hända på en gång? Visst känns det så nu. All växtlighet försöker snabbt ta ifatt den tid som förlorats på envis snö. Jag tittar ut genom fönstret och solen skiner och regnet faller.  Katten Bertil ligger på hallmattan och bra snurrar runt. Kanske skaver han av sig fästingar eller så snurrar han bara för att snurra.
Körsbärsblommen har börjat blomma, håller solen i sig så öppnar nog magnolian sina blommor idag. Trädgården är full av projekt. Perenna rabatten vid trappen grävs om, ogräs rensas, skräpet som gömdes i snö ska plockas undan, grenar från äppelträdet ligger kvar.    Lika bra att ta en paus och njuta av fågelsången.

lördag 11 maj 2013

Vad gräsmattan gömmer.

Nu börjar det brumma i trädgårdarna , fler och fler plockar fram sina gräsklippare. Dom hostar och hackar och så helt plötsligt med ett ryck så startar dom och mejar ner allt i sin väg. Även hos mig har gräsklipparen vaknat till liv. Vid första klippningarna våndas jag lite, vad ska klippas? vad ska sparas? Gräsmattorna kan gömma så mycket växter som kan pryda trädgården om dom får växa. I mina mattor växer orkidéer, vitsippor, stor blåklocka, bergsklint och mycket annat. Det blir ett trixande med klipparn för att inte meja ner för mycket.
Orkideen Nattviol

Mandelblom

Stor Blåklocka

Gullviva

fredag 10 maj 2013

Fredrik planterad

Nu är Fredrik planterad. Ja ni läser faktiskt rätt, men det är inte så att jag har grävt ner mig själv i rabatten. Det finns ett äppelträd som heter Fredrik.  Igår hämtade jag hem ett stort träd som jag och en av mina brorsöner släpade över tomten till den plats jag valt ut. Nu tänker ni kanske att vi måste vara väldigt svaga man så är det inte, trädet var fältodlat och uppgrävt med en stor jordklump, där av vikten. Jag blandade befintlig jord med "köpejord" från säck samt egen kompostjord. Vattnade rejält och nu väntar jag på äpplena.  Förhoppningsvis gör storleken på trädet att älgen inte rår på att käka upp det.
Trädet lastat på bilen.

Trädet planteras i en rejäl grop.

Som ni ser heter trädet Fredrik 
 

torsdag 9 maj 2013

Scilla i mängd

Nu är det härligt med alla blommor som blommar.  Idag var jag på friluftsgudstjänst vid Stjärnvik och då passade jag på att njuta av havet av scilla i parken. (Obs parken är inte öppen för allmänheten, var dock det idag i samband med gudstjänsten.)
Tyvärr gör det sig inte bra på foto. I verkligheten är det fantastiskt.

Ett vackert lusthus i parken

onsdag 8 maj 2013

Dags att skära rosorna

Nu är det hög tid att beskära rosorna.  Den gamla beprövade riktlinjen att det är dags att beskära rosorna när björkens löv är som musöron funkar bra.  Tyvärr så har den här vintern tagit hårt på många rosor som frusit ner ända till marken. Ha lite is i magen och avvakta ifall det kommer några ädelskott upp ur jorden.
Missa inte att olika rosor beskärs på olika sätt.  Rabatt rosorna beskärs hårt till ca 1 sekatörs höjd, klängrosor klipper ni bort det som är dött, toppar skott som blivit extremt långa.  Buskrosor lite urglesning och borttagande av frusna grenar.
Polstjärnan grönskar fint.

Björken visar att det är högtid  att beskära rosorna.

Wrams Gunnarstorp nerfrusen till backen.

måndag 6 maj 2013

Vårblommor

Nu är det många vårblommor som blommar. ett liten smakprov kommer här.
Ormöga

Vitsippor

Sjömanshjärta

Violviva


söndag 5 maj 2013

Sådd under nät.

Min katt ser inte skillnad på en kattlåda och en nysådd rabatt. Gör era katter det?  Jag har en tanke på en bädd av förgätmigej under plommonträden. Jag är långt därifrån, men någonstans måste man börja. Jag har grävt en lite ruta vid plommonsnåren och sått en påse med förgätmigej frön. Men som ni förstår så tror min katt att alla uppgrävda rutor är till för hans behov. Därför har jag efter sådden lagt ett hönsnät över såbädden, ett säkert sätt att få katten att låta bli grävandet.

lördag 4 maj 2013

40 års krisen planterad

Alla rabatter borde ha ett namn, min senaste plantering får givetvis heta "40 års krisen" eftersom den består av växter jag fick när jag fyllde år samt växter som jag köpt för presentkort från samma dag.  Kanske är det också lite kris med tanke på Zon angivelsen på magnolian. Utmaningar är givetvis kul och tulpanträdet med zon 2 angivelse tycks ha överlevt så då bör även det här fungera.
Magnolian är en praktmagnolia eller som den i bland kallas, näckrosmagnolia.  Den har fått sällskap med en vidjehortensia. Hortensian blir ca 1 meter hög och få vita lagom stora blommor. Först hade jag valt en annan hortensia, men efter hög ljuda protester från kollegorna Ylva o Gunilla bytte jag till sorten Annebelle.  Det ska bli markteckning av perenner, troligen spetsmössa och myskmadra, troligen någon blåbergsvalmo. Någon lägre buske ska det också till.
Planteringen börjar ta form.

Praktmagnolian i knopp.

Vidjehortensia. 

fredag 3 maj 2013

Trädgårdsloppis i Finspång

Imorgon lördag den 4 maj är det så dags för den årliga trädgårdsloppisen vid Missionsyrkan i Finspång. Kanske inte den vanligaste typen av loppis men troligen en av de roligaste.  En loppis där det säljs perenner, blomsterskott och allt som har med trädgård att göra. Loppisen är till förmån för församlingens arbete i Indien.
Vill du skänka växter så går det bra att lämna in dem från kl 8.00. När klockan så är tio går starten och repen släpps och folket rusar fram till borden.
Ska se om jag lyckas länka till evenemanget.
Trädgårdsloppis i finspång

onsdag 1 maj 2013

Ett grävlag bör bestå av fem raska grävare....

Ett grävlag bör bestå av fem raska grävare och en person som krattar och har tillsyn vid arbetet. så skriver Anders Lundström i mitten av 1800-talet. Så går det inte till när jag gräver. Jag har börjat gräva för en surjordsplantering (lågt Ph värde) Jag gräver upp en liten bit av gräsmattan varje dag. Själva grässvålen använder jag till att fylla igen hål som sorkarna har grävt lite här och där. Jorden som blir kvar blandar jag med multnande tallbarr, löv och fjolårets ormbunksblad. Jag ska även blanda det hela med okalkad torv och några säckar med rododendronjord.  Grunden i planteringen blir en praktmagnolia som jag sedan ska kompletera med några hortensior och kanske något mer.  Prakt magnolian ska egentligen inte klara sig hos mig i zon 3, men jag tänker inte tala om för växten vilken zon den planteras, i så kanske funkar det.

Nygräddade pelargoner.

Solen skiner och det är dags att ta ut pelargonerna för dagen.  Nästan som att baka, den gamla ungsplåten funkar perfekt som bricka till pelargonerna och inte behöver jag vara försiktig om den heller.
Inser att jag idag kanske var lite för tidigt med att ta ut plåten. När jag gick en sväng i trädgården insåg jag att frosten fortfarande ligger kvar på vissa ställen. Det blev att plocka fram fiberduken och täcka över de växter jag redan burit ut. Under det vita täcket lär dom klara sig bra.