fredag 3 augusti 2012

Nyckeln till lyckad trädgård?

Har jag nyckeln till att lyckas med trädgården? Nej, det finns nog ingen  enkel  nyckel för att lyckas med trädgården. Men det finns givetvis råd som gör det lättare att lyckas.
- Steg ett är jorden, vad är det jag planterar i egentligen. Gräv, känn på jorden lukta på jorden, förbättra den med kompost, jord, torv gödning. Givetvis på olika sätt beroende av vad du ska plantera.
- Läget. Är det soligt, skuggigt, blött torrt.
- Klimat zon. Vilka växter har en chans att klara sig hos mig.

För att känna sig nöjd med sin trädgård är det även viktigt att acceptera och vara nöjd med utgångsläget. vid ett tillfälle fikade jag  ihop med tre personer med olika förutsättningar för trädgård. Vi konstaterade att vi hade trädgårdarna, Smal, medium och large. En hade en radhusträdgård, jag har min torpträdgård på 3000 kvm de två andra har en slottspark som räknas i hektar. Som ni förstår innebär det att vi skapar olika typer av trädgådar. I Radhusträdgården går det att hålla allt perfekt och det funkar att måla med den lilla penseln, i min trädgård kan man på visa platser måla smått men på andra ta till den stora penseln. I en slottspark går det inte att plottra man måste måla med yviga tag och skapa utifrån de stora ytorna.

Som sagt finns det ingen nyckel, den ni ser på bilden är ingen riktig nyckel utan bara en som jag målat på dörrfodret.