lördag 25 augusti 2012

1.Vildhjärna från Skäftesfall blev Mästare vid Bergianska.

Det finna personer som väcker nyfikenhet. Människor som lyckats med det som verkar omöjligt. Anders Lundström som i slutet av 1700-talet växte upp i byn Skäftesfall är en sådan person. Från enkla förhållanden lyckas han tas sig till Stockholm och bli chef för Bergianska trädgården. Jag kommer under ett antal lördagar ha en liten följetong om Anders liv och vad han betytt för svensk trädgårdsnäring.  Grunden till inläggen är den artikel som jag skrev i Risinge hembygdsförenings årsskrift 2007. Men jag kommer komplettera med mer material.
bild från en av våra utställningar om A. Lundström


Anders Lundström gossen från Skäftesfall som blev Mästare  vid Bergianska trädgården.


Även ur en liten stuga kan en stor man träda fram lär Carl von Linné sagt en gång med hänsyftning på sig själv. Beskrivningen passar även väldigt bra in på Anders Lundström. Han växte upp i en liten stuga i Skäftesfall i Risinge socken.  Under 1800-talet kom han att betyda mycket för svensk trädgårdsnäring och dess uveckling.

Anders föddes den 18 februari 1781 i Skäftesfall där föräldrarna Sven Jonsson och Britta Jonsdotter hade en liten gård på en sextondels mantal. I vissa fall har det sagt att Anders var torparson men stället hade faktiskt gårdstatus.  För er som är bevandrade idagens skäftesfall kan jag nämna att det är den gården som nu ofta kallas för Linnés. Den benämningen har dock inget med Anders Lundström att göra utan har en betydligt senare historia.

Anders fick naturligtvis efternamnet Svensson eftersom pappan hette Sven. Livet i Skäftesfall var nog ofta knapert för det var många i familjen och gården var liten. Skolgång var inte att tänka på för Anders. Anders äldre bror kunde dock skriva och läsa, han uppmuntrade Anders till att också lära sig. En söndag när föräldrarna var i  Risinge kyrka blandade han till eget ”bläck” av skorstenssot och efterlank. Till skrivdon täljde han en björkvist. Anders började öva på att skriva bokstäver som fanns i ABC boken. Strax tyckte han dock att det var tråkigt att bara skriva bokstäver utan ville prova på hela meningar, så han skrev – Gomma vill taga våra ägor, men det bliver trätor av.

Vad markträtorna handlade om får ni läsa nästa lördag.