tisdag 18 september 2012

Humulus lupulus

Humle kottar
Humulus lupulus, en del växter kan man inte låta bli att tycka om bara med tanke på deras namn. Humulus lupulus är en sådan. Visst låter det kul, det latinska namnet. Eller ska vi använda det Svenska namnet Humle.  En enorm klängväxt som säkert blir både 8 o 10 meter om den trivs.  Förra året var den på väg över nock på min stuga.

Tänk er för innan ni planterar humle, de små gulliga spaljerna gör sig icke besvär. Du behöver något enormt att klättra på, en veranda, ett äppelträd en telefonstolpe. Växten är inte vedartad utan vissnar ner helt på vintern. Har du tiden eller behöver stressa av ta en trädgårdsstol och sätt dig vid humlen på våren. en av de få växter som du verkligen kan se växa, nårgon decimeter per dag.

Tänk dig för var du planterar den, inte bara med tanke på växtkraften utan även med tanke på "taggigheten". Inte så att den har massa taggar, men den är väldigt rivig och sträv. Allt för ofta har jag fått blodiga rivsår i pannan när en ranka hängt ner lite för långt vid verandan.

Lite kul kuriosa är att det förr var lag på att alla lantbrukare skulle odla humle. Lagen upphörde på 1860 -talet. I min hemby vet jag att det fanns kvar humlegårdar in på 1880-talet. Min för fader Sven Blomberg sålde sin humlegård till granngården i samband med lagaskifte islutet av 1880 talet.

Kan inte låta bli att även lägga ut en bild på kvällens pysselmaterial, det blir äppeltryck med ungarna i kyrkan ikväll.
kvällens pysselmaterial