torsdag 30 augusti 2012

Temynta och Vinbärskaka

Temmynta och vinbärskaka, det låter som ett gott fika.
Men nu handlar det om vad jag gjort på morgonen. Jag skriver inte det för att ge er sjusovare dåligt samvete för att ni legat och dragit er. Utan för att jag mår bra av att ha bakat en vinbärskaka på morgonen samt planterat Temyntorna trots att klockan fortfarande är före sju.
Temyntan kompis med rosenflockeln


Temyntorna "Monarda Fireball" har fått sitt bostad bredvid rosenflockeln som jag planterade tidigare i augusti. Rabatten var full med växter så det blev att gräva upp lite mer av gräsmattan. Den här gången blandade jag ca 1/3 av befintlig lerjord, 1/3 kompostjord, 1/3 väl förmultnad täckbark. Att det blev bark den här gången beror egentligen på att jag inte hade kvar någon jordsäck. Jag tror det ska funka bra, leran är en väldigt kompakt jord och täckbarken gör att den får en grövre struktur. Det man får akta sig för med barken är att den binder en del näring när den förmultnar. Jag får kompensera med mer gödning i vår.
Kan man göra te på temyntan? Jag tror det, men jag har aldrig provat. Kollegan Sofia uppmanade mig att göra Te när jag släpade hem plantorna så det borde funka.
Planterar ni Temynta  måste ni dock vara beredda på en del mjöldagg. Hittills har jag aldrig lyckats med temynta utan lite mjöldagg. Tänk om man ändå kunde baka av mjölet i daggen.

Vinbärskaka
Något som garanterat går att äta är vinbärskakan jag nu har bakat, där blandades det inte kompost, lera och bark utan snarare mjöl, ägg och socker.