torsdag 22 november 2012

En kinkig vän - Julstjärnan

Julstjärnan "Euphorbia Pulcherrima" är en kinkig bekantskap.  Både hemma i fönstret och i växthusodlingarna.  Jag har tidigare jobbat i växthus och där började julstämningen redan v 32 i och med inkrukningen av de första julstjärnorna.
Under hela växtperioden  var det ett pyssel för att dom skulle må bra, både svamp och ohyra gillar stjärnan, medan vi i personalen inte gillade den vita saften i stjärnorna. Det var även ett pyssel med mörkläggningsgardiner för att få fram den röda färgen. Jag minns inte hur många vi odlade i den handelsträdgården men gissar på någonstans mellan 50 000 och 70 000 stjärnor. Helst skulle allt säljas till första advent, mardrömmen var att ha kvar efter jul. Det var någon vecka med ständigt packande av julstjärnor. Dom första tusen var ju inget problem att skaka ner i plaststrutarna, men efter några dagar kändes det som att man skakade hela tiden.

Lite att tänka på om du ska köpa dig en stjärna. Det bästa sättet att se hur stjärnan mår är egentligen att ta bort krukan och kolla på rötterna (inte populärt i affärerna) Rötterna ska vara ljusa ,fräscha och många. Lukta gärna på jordklumpen. luktar det unket är det säkert svamp i jorden.
Hemma är det viktigt att det inte drar och att du inte vattnar för mycket, samtidigt som den inte ska hänga  med bladen. Temperaturen ska gärna ligga mellan 18 o 20 grader enligt mig.
Lycka till med era julstjärnor