lördag 1 september 2012

2. Vildhjärnan från Skäftesfall blev mästare på Bergianska

Förra lördagen slutade jag mitt inlägg med att Anders skrev :
Gomma vill taga våra ägor, men det bliver trätor av.
 Bakgrunden till det var att det på gick en tvist mellan byarna Gomma och Skäftesfall angående om Gommas marker skulle gå ner till sjön glan eller inte.  Anders hade troligen snappat upp trätan genom att lyssna på de vuxnas samtal.  (Gomma saknar fortfarande mark ner till sjön, så Skäftesfall lyckades behålla sin mark.)

När Anders var 13 år började han sin första drängtjänst  på en gård i trakten. Första tjänsten  stannade han på ett år.                                     
Bild från Handbok i trädgårdsskötsel av A. Lundström 

     1795 började han så sin bana inom trädgårdsvärlden, han fick tjänst som trädgårdsdräng på Stjärnvik. Tydligen var trädgård något som passade Anders för han kom att ägna resten av sitt liv åt den näringen. Under tiden på Stjärnvik kom han att ha en del kontakter med trädgårdsmästarna Cardon och Allard  på Finspång och fick av dem viss undervisning i trädodling. Under den här tiden ägdes Stjärnvik av De Geer på Finspång så att det fanns kontakter mellan trädgårdsmästarna på de olika bruken var inte konstigt. Om tiden på Stjärnvik skriver Anders själv att han fick lära sig Litet eller intet.  

År 1800 fick han tjänst på Kolstad en annan gård i Risinge socken där hans arbete mest kom att innebära tobaksodling. Något som Anders inte riktigt ville räkna som trädgårdsodling.  Samma år som han började på Kolstad kröntes Gustav IV i Norrköping. Anders som var intresserad av världen gav sig givetvis dit för att titta på grannlåten. Han hade nu börjat längta efter att själv bli en ståtlig herre. 

Nästa lördag kan ni läsa motivet till varför han bytte bort Svensson som efternamn.

Bilden hämtad från Handbok i trädgårdsskötsel.