onsdag 6 februari 2013

När grusgångens krattande hörde lördagen till.

Så hör man det, det svaga raslandet av en  gårdskratta som sakta dras längs grusgången. Så hörs det igen men nu från ett annat håll. Ljudet av gruset som formas i vackra mönster. Från gård efter gård hörs det.
Ett tydligt tecken på helgen var kommen och aftonen infann sig. För visst har det funnits en tid när det var naturligt att sluta arbetsveckan med kratta grusgången. Inte blev det helg om inte plan var vacker. Och vad skulle grannarna säga om grusgången började växa igen. Man hade sin stolthet att tänka på, gångarna skulle vara rensade och rabatterna ansade. Tänk, då när man arbetade så mycket mer, han man med att även kratta gångarna. Något att fundera över i vår stressade tid. Tänk er att få lyssna på det rogivande rasslandet som gruset och krattan skapar.                  
Gomma
Bilden föreställer Gomma 1:5. Gården som numera förser oss med Gomma Ägg.
Perfekt krattade gångar syns på bilden Något ovanligt är de tillplattade "gångbanorna" i gruset, en rakt fram och en snett åt varje håll. Ta även en titt på de månformade rabatterna i grusplanen. Syskonen Karlsson som syns på bilden har all rätt att vara stolta över sitt hem. Här är inget att skämmas över. Bilden är troligen tagen i början på 1900-talet, men vet inte när, dock före 1928 då huset byggdes ut.
(Tack Yvonne för att jag får använda din fina bild.)