lördag 15 september 2012

4. Vildhjärnan från Skäftesfall blev mästare på Begianska


Fortsättning från förra lördagen.

1802 lyckas Anders dock bli trädgårdselev vid Ekebyhov. Efter ett antal år som trädgårdselev dels vid Ekebyhov men även vid Karlberg så anställs han av en grosshandlare som trädgårdsmästare. Efter anställningen hos grosshandlaren passerar Anders ett antal olika trädgårdar som arrendator. Under den här tiden bildar Anders familj, han gifter sig med Catharina Margareta Lundberg. År 1815 föds den förste sonen som senare kommer att följas av fler barn.


1821 flyttar Anders till Bergielund och året efter får han arrendera trädgården. Bergielund är det som vi idag känner vid namnet Bergianska trädgården. Placeringen av trädgården är inte den samma som då. Under Anders tid fanns trädgården på en mer centralplats i Stockholm.

Anders kom att bli Bergianska troget i nästan 40 år. Under hans tid kom utsädesodlingen vid Bergielund att öka kraftigt. Visa år odlade han så mycket frö så att fröpriserna sjönk i hela Sverige. Han var mycket intresserad av att sprida sin kunskap om trädgårdsodling, delvis till eleverna på Bergielund men även genom att ge ut ett antal böcker. Den mest kända är Hanbok i trädgårdskötsel som gavs ut på 1830-talet. Den boken kom att ges ut i fyra upplagor. Han skrev även ett antal böcker om fruktodling och lanthushållning. Det är nog inte många som har lärt sig skriva med sot från skorstenen, som senare har gett ut så många böcker som Anders.


Fortsättning nästa vecka.