söndag 14 oktober 2012

Trädgårdsarkitektens son ritade Risinge Hembygdsgård

Vill man hitta en koppling så går det oftast.  Så visst kan vi hitta en koppling mellan trädgårdsarkitekten Emma Lundberg och Risinge Hembygdsgård.

Emma var född 1869 i Skåne och avled 1953 i Stockholm. Under första halvan av 1900-talet var Emma den mest tongivande arkitekten i den svenska trädgården. Mycket av sina trädgårdsideer hämtade hon från sitt barndomsskåne eller från den Engelska "Arts and Crafts" rörelsen.
Byggnads arkitekter lever oftare kvar i våra minnen än trädgårdsarkitekter. Men en del av er har säkert hört talas om Emma, en del av er har säkert även besökt den trädgård som återanlades vid Millesgården efter hennes ideal. Trädgården går under namnet  "Emma Lundberg Trädgården"

Så till kopplingen till Risinge, sonen Erik Lundberg född 1895. Erik är arkitekten bakom hembygdsgården. Ett enligt mig mycket lyckat uppdrag. Annars är mycket av Eriks utförda uppdrag i dag omdiskuterade. Lundberg har bla medverkat vid över 100 kyrkorestaureingar i landet. Ett föredrag jag hörde under året var titeln Hembygdsvän eller kyrkoförstörare. Den titeln säger en hel del.

 I vårt närområde deltog han bla vid renoveringen av Hällestad kyrka. Erik är mannen bakom elementen halvägs upp på väggen delvis döljda av de enligt mig hemska spaljéerna.
Förutom byggnaders arkitekt var Erik även verksam som trädgårdsarkitekt enligt Wikipedia.

Utan att gå in på det kan nämnas att en av Eriks systrar var konstnärlig ledare i Märta Måås Fjetterströms textil atelje.