fredag 14 september 2012

Äppelträdsmassaker i Hult

Är det bra att göra så? Kan man göra så?  Många frågor har jag fått sedan någon i grannbyn Hult har gjort en väldigt drastisk trädbeskärning för någon vecka sedan.  Dom valde att såga bort ALLT grönt på fruktträden och nu står stammarna och huvudgrenarna helt nakna.

Det är nu mera populärt att beskära under JAS perioden, Juli, Augusti och september. Så tidsmässigt funkar det. Kan man skära så hårt då? Ja äpple o päronträden tål det troligen, vill du ha ut ett ny trädkrona är det dock säkrare att göra det på vintern, enligt mig.  Var det nödvändigt att massakera träden så mycket. Enligt mig var det inte det. träden var relativt låga men hade inte beskurits på ett antal år så dom var risiga. Den hårde beskärningen kommer leda till väldigt mycket arbete om man åter vill ha fina trädkronor på träden. Om dom vegeterar igen kommer det bli en enda härva av grenar som måste gallras drastiskt under många år.  Ett råd vid beskärning, ta inte bort en gren om du inte vet varför du gör det.
Nu har jag gjort det man inte borde göra kommenterat en grannes trädgård. Ni kan dock vara lugna det ska inte bli någon vana och givetvis är det upp till var o än att göra som man vill i sina trädgårdar.

Trädmassakern i Hult, foto kvaliteten är dålig pga att jag fotade från bilen i smyg.