lördag 26 januari 2013

Askeby handelsträdgård 1994

Askeby Handelsträdgård var min andra fasta anställning. Efter gymnasiet började jag på Lotorps handelsträdgård för att sedan över gå till Askeby. På den tiden var Askeby Östergötlands största krukväxtodling. En del skulle nog kalla det fabrik. Ingolf o Margareta Preuschof och sedan sonen Harald och hans fru Eva hade gjort ett imponerade jobb när dom byggde upp denna anläggning.
Vi producerade ca 5000 krysanmum, 2500 Saint paula,  2500 kalanchoe och ca 2500 begonier i veckan, förutom alla pelargoner och sommar blommor och stora hav av julstjärnor till jul.
Så här efteråt förstår jag inte riktigt hur vi hann med. Oftast var vi 6 personer i odlingen inklusive Harald o Ingolf.  Nu kan det låta som skryt, men jag kunde faktiskt fylla 2000 krukor med jord i timmen. Körde jag krukmaskinen på max så gick det. Ja ni ser att jag hade en  maskin men jag skulle dock lyfta alla krukor och sätta dem i lådor som sedan staplades på pallar. Vi  inkrukning direkt vid maskinen så var vi tre personer som jobbade, något mindre hanns då med. Ett arbete där varje minut användes och ingen tid gick till spillo.
I trädgårdsbranschen sker förändringar och familjen  preuschof är inte längre kvar i trädgården, som nu har en annan inriktning.
Lena redo att packa Begonior, att stoppa varje begonia i en påse tog sin tid

Krysantemum i långa banor, 

Överst S:t Paula i ett två vånigssystem,Nedan Begonior på ebb o flod bord.