söndag 16 december 2012

En myrstack under ytan - En blomsteraffär till Jul.

En myrstack är ett myller av liv, där bara en liten del syns på ytan. På samma sätt är det i en blomsteraffär i julveckan, du som kund möter butikspersonalen och njuter av de färdiga buketterna och planteringarna i butikens mysiga miljö där hyacintdoft blandas med glögg och julmusik.

Som i myrstacken sker mycket under ytan. Det myllrar av folk som vid första ögonkastet kanske tycks myllra runt utan uppgift, men så är det inte. På samma sätt som i myrstacken har alla sina uppgifter och det finns en genom tänkt logistik.

Om vi med  tanken tar oss till den butik där jag tillbringar en del av julveckan.
Vi går in genom bakdörren och tar trappen ner till källaren, där det som i myrstacken finns mängder av prång och gångar, gamla kylen, antika kylen, lagret, planteringsrummet, packrummet osv.  Alla har sin uppgift, planterare, mossare, dekoratör. Julgrupperna passerar från person till person som lägger sin hand vid julensblommor. De färdiga grupperna vandrar upp till butiken eller iväg med blomsterbuden som sprider blomsterglädjen över stan. Stämningen är god, det skrattas och pratas, skumtomtar äts i mängd, allt är jordigt.

En våning upp så regerar floristerna, ett rum flödar över av snittblommor, den ena buketten efter den andra växer snabbt fram av vana händer. I ett annat rum tycks telefonen alltid gå varm - Vi har en blomma som ska skickas till dig idag, finns ni hemma under dagen, är det någon portkod.....

Helt plötsligt ropar någon  HALLEN!  Då är det Trädgårdshallens lastbil som kommer med en ny leverans. Alla som kan släpper det dom gör och rusar till för att raskt få in allt utan att kylan ska hinna göra någon skada. Hyacinter till kylen, snittblommor till höger, julstjärnor till källaren och så alla dessa jordsäckar som ska till planteringen.  Årets låda med mandariner får sin plats i fikarummet.

Den ena dagen efter den andra passerar och julafton närmar sig. Tempot ökar och alla stortrivs snart är det julafton. Så helt plötsligt är det över, lugnet lägger sig. De sista hyacinterna får ett nytt hem, källaren städas om ett år är det åter jul.