lördag 9 september 2017

Johan Blomberg - Den gamle hedersmannen

Johan Blomberg

Johan Blomberg med familj
Alla har vi släktingar som vi aldrig har träffat men som vi hört talas om.  Gammel farfar Johan Blomberg född 1860 är en av mina.  Han dog redan 1937 men spår av honom finns fortfarande kvar. Av de pusselbitar som dyker upp bygger jag en bild av honom.  Någon annan kanske hittar andra bitar och får en annan bild.

Johan var den yngste i en syskonskara på fyra.  Äldst var Anna Catarina född redan 1841, hela 19 år innan Johan föddes. Två bröder hade Sven-August o Anders Petter. Johan var familjens sladdis.  Släkten bodde på Ingelstad Öster gård, då som nu. Trots att att Johan var yngst var det han som kom att ta över brukningen av gården och ägandet till stor del. Hans bror Sven August behöll sin fjärdedel.

1897 börjar Johan arrendera gården av sin mamma. I gårdspappren är det tydligt att det var just hans mamma Annas släkt som var de som införskaffat gården och stått för pengarna.

I gamla tiders dokument är titlarna nog, Johan har titulerats såväl Hemmansägare, kyrkvärd och nämndeman. På kontoret i Ingelstad hänger fortfarande diplomet han fick år 1900 för välskött jordbruk, nickelservisen som följde diplomet har fått lämna hedersplatsen när silverlysten försvunnit, men står fortfarande kvar i något skåp.
Lantbrukare var han inte så många år, redan 1910 slutar han som lantbrukare och arrenderar ut gården. Nämndeman var han endast under 3 år. Hur länge han var kyrkvärd vet jag inte.

Kan inte låta bli att fundera på vad familjen levde av när gården var utarrenderad, visserligen hade man lite åker för eget bruk, plats för lite djur i oxstallet mm.
År 1915 köper Johan även en gård i Rörstorp, den gård som hans syster och svåger  fram tills dess ägde. Undrar hur han fick råd med det.
Johan lede till 1937 då han fick somna in och vilar nu i familjegraven vid Risinge nya kyrka.

Så till inläggets rubrik - Den gamle hedersmannen.  Det utrycket har jag hittat i en skrift där en av församlingens präster just beskrev honom så - Den gamle hedersmannen. En fin beskrivning tycker jag.