fredag 14 juni 2013

Poppius en populär ros?

Poppius rosen har nu börjat blomma hos mig. Jag planterade den förra året och efter den här vintern funderade jag givetvis hur den klarat sig. Inget hade frusit så det måste vara en riktig tuffing.
Poppius 

Rosen är inte remonterande utan har en blomningstid på 3-4 veckor, men det kan även dyka upp någon eftersläntrare. Rosen är en buskros så det är inget för den lilla rabatten eftersom den kan bli 2-3 meter i gynnsamt klimat. Poppius hör till Pimpinellifoliagruppen så ni kan jämföra den med den vita Pimpinellrosen.
Rosen i knopp, observera det svagt röda grenverket.

Rosens ursprung döljs i dunkel, den är uppkallade efter  Gabriel Poppius som var född i Finslad, verksam bla som direktör förlantbruksakademin i Sverige. Kanske hade han med sig rosen från Finland. Den introducerades i trädgårdssammanhang av  Carl Stenberg som var direktör på exprimentalfältet i Stockholm.
Dessa herrar levde från slutet av 1700 talet till mitten av 1800 talet. Ungefär sammatid som Anders Lundström från Skäftesfall var verksam på Bergianska. Säkerligen träffade Anders Lundström de andra herrarna vid många tillfällen, vem vet kanske diskuterade dom den nya rosen, kanske trätte dom om den.