söndag 21 oktober 2012

Växtzoner

Hör ni till dem som funderat över zon siffrorna som står på etiketterna?  Vad menas med Zon 1 Zon 5. Är en femma bättre en ett?

Zonkartan är framtagen som en hjälp för att bedöma vilka växter som kan växa vart. Ursprungligen tror jag att den togs fram av pomologerna. Nu mera används den för alla lignoser (vedartade växter). Perenner (de örtartade växterna som vissnar ner på hösten för att åter växa upp på våren delas inte in efter växtzoner)
Ju lägre siffra desto bättre växtklimat dvs 1 är bättre en 5. När jag jobbar i plantskolan och frågar kunderna om klimat zon svarar många jag bor i Östergötland. Tyvärr är det inte så enkelt att länet har en zon. I Norra delarna av Östesgötland har vi tre olika zoner, Norrköping, Söderköping zon 2, Finspång Zon 3, Rejmyre, kolmården mm zon 4.

Det är dock inte så enkelt att vi geografiskt kan dela in landet, i samma trädgård kan även zon indelningen skilja. Det är bara att prova sig fram. I år testar jag själv tulpanträden Zon 2 i min trädgård som övervägande har  zon 3.