måndag 22 oktober 2012

Rundel i trädgårdens mitt

"Vi har en rondell i trädgården", en inte allt för ovanlig kommentar från nyblivna ägare till en lantträdgård. Nej ni har inte en rondell utan en RUNDEL.
Rundeln är nog den mest typiska trädgårdsdetaljen i en äldre lantträdgård.  På lantgårdarna har det alltid funnits nytto odlingar. Att ha plats med en mer planerad trädgård fick man först underandra halvan av 1800-talet när byarna skiftadesoch det blev glesare mellan husen.
Rundeln blev en naturlig del av de nya trädgårdarna. Ofta var den placerad mitt framför mangårdsbyggnaden , ibland i gräsmattan bakom huset.  Rundel hade gärna en mitt punkt, kanske ett solur, ett träd, flaggstång eller stor glaskula. Rundeln kunde ibland vara fylld av växter ibland bestod den av enbart gräs.  Runt kanten av rundeln kunde det runt sekelskiftet 18-19 ligga stora snäckor från "söderhavet" eller kanske det enklare flätade dekorationen av vide kvistar.  Var kommer rundeln ifrån? Det finns säkert många teorier, enligt en del hör den hemma i en soldyrkan, en solcirkel. kanske är det så. Inspirationen för allmogen kommer säkert från slott och herresäten, kanske från de planschverk som gavs ut när Sverige skulle byggas upp.
Nästa gån du passerar en gård på landet, kika in bakom häcken, mycket möjligt så ser du där en rundel. Det r ingen rondell.
Bild ett och tre är taget på samma plats, huset är utbytt på bild 3
Här står flaggstången i mitten av rundeln.

Här har det planterats rosor i rundeln, kanske till bröllopet.
Syskonen Persson. Här växer det  ett träd mitt i rundeln.