måndag 1 oktober 2012

Äppletider

Nu är det äppeltider. Dom hänger där röda och glänsande i träden redo att plockas. En liten vridning och på skaftet och så står man där med ett äpple i handen. Inte riktigt moget ännu men snart.

 Det är inte ofta jag tar till vara på frukten men i söndags blev det en del plockat. Känslan av att plocka frukt blir bara bättre av att ta fram den gamla korgen att plocka i och korgsängen att bädda ner dem i. 


Lönnlövskronor

Söndagen var en härlig dag inte minst vädermässigt.
Mina "trädgårdsmästare" Allan o Maja fick nya huvudbonader i form av lönnlövskronor. Det är första gången jag provar att göra lönnkronor och det gick riktingt bra.

Till stomme har jag en ståltråd ca 0,7 mm. Lönnlöven viker man ett i taget runt ståltråden. Lite mer av lövet får sticka upp på utsidan av kronan än på insidan för att det ska funka bra att "sy" ihop.
Det tjocka fästet på lönlövsskaftet klipper du bort. Det som är kvar av skaftet använder du att sy fast lövet med. Räcker med ett stygn fram  o tillbaks, så att änden på skaftet hamnar på insidan. Nästa blad lägger du så att det döljer det första bladet.