måndag 13 augusti 2012

När kan jag flytta.....?

När kan jag flytta min vinbärsbuske? Hur ska jag göra när jag måste flytta min syren? Flyttningsfrågorna är många. Innan kyrkkaffet var urdrucket igår hade flera frågor kommit.  Så det är nog dags för lite flyttningsråd.

 Generellt kan man säga att de flesta växter mår bra av att flyttas när dom är i vila, gäller både buskar,träd och perenner.  Alltså tidig vår eller sen höst. Motivet är i första hand att oftast så mister växterna man gräver upp mycket rötter samt att en grönskad  växt med stor bladmassa avger massor med fukt.  Som en ny flyttad växt kan ha svårt att kompensera.
 De flesta växterna har de fräschaste sugrötterna längst ut på rotsystemet och det är de rötter man inte får med vid en flytt.

Men det är klart att man kan chansa även andra tider, det kan ju gå bra. Ett råd är då att klippa ner eller in buskar o perenner rejält vid flytten för att minska bladmassan som avger mycket fukt.  Vet endel som även sätter en genomskinlig säck runt de ny flyttade växterna för att minska avdunstningen. INTE en svart säck då blir dom kokta!.

Barrväxter skulle jag rekommendera att inte flytta på hösten utan våren eftersom de vintergröna även avger fukt på vintern. När du flyttar barrväxter skugga dem gärna med säckväv till dom rotat sig.
Vet du redan flera månader i förväg att du ska flytta en växt. Förbered den genom att rotskära med en spade så långt från växten som du tänkt att jordklumpen ska bli stor. Då kan det redan innan flytten börja bildas nya sugrötter innan för rotskärningen.

Givetvis ska man även tänka på jorden, läget och fukten, men det är ju så självklart att jag inte måste gå in på det.
Lycka till!