söndag 17 mars 2013

Så ett frö!

Ibland är det så mycket som man borde göra! Stressen kommer. Vad kan då vara bättre än att så ett frö. Det gjorde jag idag. Sådde Paradisblomster "Cleome Monophyllla".  Jag ser redan de halmeter höga blommorna framför mig. 
Varför ska jag använda såjord kan man ju fundera på? Jo, såjorden innehåller lite näring. Mycke näring missgynnar groningen. Jorden innehåller även mycket sand så att vattnet dräneras bra. En av de vanligaste anledningarna till att frösådderna misslyckas är att de små plantorna ruttnar.
Paradisblomstren har jag inte alls täkt med någon jord utan enbart tryckt ner på jordytan och sedan vattnat med en blomsterspruta. Därefter täkte jag hela lådan med plastfolie för att hålla kvar fukten. Obs håll koll så att det inte blir för fuktigt.

Vissa fröer behöver mörker för att gro, när jag jobbade i växthus löste vi det genom att lägga svart plast direkt på jorden. Det funkar utmärkt, det gäller dock att vara med och ta bort plasten direkt när fröet har "vaknat" så att plantorna inte blir krokiga.

Så ett hopp till mina pelargoner. Den 25 februari satte jag de första sticklingarna av min rosenknoppspelargon, nu har det bildats rötter, se bilden ovan. Plantan får nu en större kruka att växa i.