onsdag 8 augusti 2012

Rosenflockel - passar till förvildning

Passar till förvildning ! är texten i en av mina trädgårdsböcker. Kan det bli bättre med tanke på min vildvuxna trädgård.

Som jag tidigare skrivit spontanköpte ja ett gäng Rosenflockel Eupatorium maculatum riesenschirm.
Idag på morgonen har dom kommit i jorden. Det fick bli en ny plantering nere vid en av bergkullarna. Tanken är att det ska bli ett blickfång långt ner i trädgården, men väl synligt från förstukvisten.

Men är det en rosenflockel eller en fläckflockel? Det blir jag inte riktigt klok på. Eventuellt är det samma växt. På perrenna gruppens hemsida står den under båda namnen så det är nog samma växt. Enligt en del blir dock fläckflockeln något lägre en rosen flockeln, ca 150 cm mot 200 cm. Håller den sig på 150 så är jag helt nöjd med det.
Förutom färgen på växten gillar jag stabiliteten, jag har flockeln på andra ställen  på tomten och har aldrig behövt binda upp den trots att höjden närmar sig 2 meter! tänk om det även gällde riddarsporrarna.

Rosenflockel
Hur har jag planterat mina flocklar då? Jag har gjort en jordblandning av ca 1/3 befintlig lerjord, 1/3 kompostjord och så 1/3 köpt planteringsjord i säck. Jag tror att det ska bli bra. Läget är halvskuggigt pga närbelägna träd och bergknallen, men det ska nog funka.