tisdag 11 december 2012

Vintertider = Planeringstider

Vintertider är planeringstider.  Just nu är det inte så mycket vi kan göra i våra trädgårdar, men vi kan planera för den vår som kommer.

 I vår vackra Risinge bygd kan vi glädjas åt att det under senaste året byggs ett antal villor. Till våren kommer det säkert planeras och anläggas trädgårdar runt husen.  Jag har en ganska bestämd syn på hur en trädgård ska se ut för att smälta in i omgivningen och inte bli en främmande fågel som mer skämmer en pryder. så jag bävar lite för hur de nya trädgårdarna kommer se ut.  Bygden är klassad som riksintresse i översiktplanen men tyvärr reglerar det inte hur trädgårdarna får se ut.

Se det nu inte som en kritik, var och en får givetvis göra som man vill med sin trädgård.
Allt för ofta följer man det senaste modet, skulle gissa att det kommer planteras meter, efter meter med Thuja häck och det kommer byggas meter efter meter med fula betong murar, marken kommer täckas med markväv som sedan täcks med inköpt sjösten. Pricken över i blir någon form av belysning som får lysa upp ett tanigt äppleträd eller en naken husfasad.  Jag tror att man kommer ångra sig på sikt.

Tänk er i stället, böljande häckar av syren eller hagtorn. Rödmålade spjälstaket, stora rabatter med pioner och löjtnantshjärtan. Murar av runda naturstenar och härliga gräsmattor.

Tänk en extra gång innan du sätter spaden i jorden, lyft blicken och hämta inspiration från omgivningen och naturen.