måndag 5 augusti 2013

"Perenna upp"

"Perenna upp" ett uttryck som jag hörde för första gången i går. Men visst är det ett bra uttryck. Det var en bekant som talade om att hon tänkte sätta perenner på föräldrarnas gravar istället för sommarblommor.

Ett bra uttryck och en bra ide. Lite att tänkta när ni väljer perenner till gravarna på kyrkogården. Tänk på höjden på perennerna. Allt för ofta skymmer plantorna texten på stenarna. Läget, är det ljust eller mörkt, bevattnas kyrkogården med vattenspridare. Nått som många missar är hur perennerna påverkar häckarna bakom graven. Thujahäck tål inte att perenner växer allt för tätt mot häcken. Där perennerna skuggar blir thujan brun och de bruna partierna består. Något som inte ser speciellt snyggt ut under vintern när perennerna är ner vissna.
Behöver graven "perennas upp"

Vad ska man då välja för växter? Beror givetvis på hur stor gravplatsen är, finns utrymme så kan fantasin få större utrymme. Varför inte låta planteringen inspireras av person/peronerna som ligger i graven. Gillade den döde rött, plantera rödbladig alunot, blått låt stäppsalvian svämma över graven, en ordningsam person en formklippt idegran. Den gamla damen som alltid plockade blåbär kanske ska få en blåbärsbuske, grönsaksälskaren eller kocken kanske en persiljetuva och några morötter. '
´Den grönsaksodlande Karl Vilhelm borde givetvis få
en rugge med persilja och några morötter vid sin grav.