lördag 4 november 2017

Anna från Tjuttorp

I Risinge i mitt hjärta på Facebook har det senaste dagarna skrivits om Tjuttorps historia, så jag tänkte här berätta lite om Anna Blomberg född Svensson som kom från Tjuttorp till Ingelstad.

Anna var född midfasto söndagen 1816. Fadern hette Sven Gabrielsson och modern Britta Svensdotter. Fadern hörde som ni ser till Gabriel släkten som bott länge i Tjuttorp. Modern kom från Kolvetorp.

Undrar om Anna var medveten om att hon hade  släktband till Tvartorps Bengt, son till skam själv. Tvartorps Bengt sas vara son till den onde själv. När han flyttade från Stjärnvik till Tvartorp någon gång på 1600 talet, fick han inte åka genom byn Tjuttorp utan fick bryta en egen väg utanför byn. En väg som sedan dess kallats skamsväg.

Men åter till Anna hon växer upp i Tjuttorp har en 7 år äldre bror som heter Anders.  Hur hon var som person vet jag inget om.
 Det har alltid sagts att Tjuttorpsläkten var rik.Tror det sägs så om alla Tjuttorpsbönder, kanske hänger de ihop med att Tjuttorparna fick bra betalt när dom senare sålde till Finspång. Föräldrarna var själv ägande bönder och ägde en av de fyra gårdarna i Tjuttorp. På 1820 talet köps även Ingelstad Östergård till släkten.

Hur hon träffar den jämnåriga Sven Blomberg som var av knektsläkt, vars far nu var brukare av en av gårdarna i Viberga, vet nog ingen.   1840 togs det i alla fall ut lysning mellan paret. I Risinge vigsel längd står det "Brudgum son av brukaren P. Blomberg i Viberga.
Har aldrig varit bosatt utanför socknen.
brud dotter av Sven Gabrielsson i Tjuttorp, som vid lysningens uttagande själv varit tillstädes och från vars hus hon aldrig varit skild."  Klara besked. Anna pappa var med vid lysningen. Anna hade aldrig varit ute o tjänat piga någonstans hon hade alltid bott hemma hos sina föräldrar. ¨
 I Risinge Hembygdsgård hänger en lysnings gratulation till paret som lyder

" Lyckönskan på Svän Blombergs och Anna Swänsdotters lysningsdag 6 september 1840.
 Dessa blommor ge ej stort behag, men de visna ej för tidens skiften,
Och de tolka skall min vänskapslag, som beständigt varar intill griften.
Blive och din levnad blomsterkrön, smärtans törne ej din hjässa trycka,
Dygden blive af sig själv belönt, den bereder tids och evig lycka."

Det blir kyrkbröllop och Anna bär krona. Ett tydligt tecken på att bröllopet inte  kom till för att det var barn på väg. En gravid kvinna skulle aldrig fått bära krona.  Det tycks som att det till bröllopet köps in rejält med silver till bröllopet. En av passas kusiner har en präktig silverbägare som sägs vara Annas brudbägare.  
Först bosätter sig familjen på Viberga men inom några år så flyttar man till Ingelstad Östergård. Annas föräldrar skriver testamenten som tydliggör att Anna ska ärva den gården medan sonen Anders ska ärva gården i Tjuttorp. 
Brodern Anders är den i släkten som på 1880 talet säljer Tjuttorpsgården till Finspångs Styckebruk. 

Anna Lever fram till 1902 och står då allt jämt som ägare till Ingelstad Östergård. Hennes bouppteckning är lång och rymmer mycket tex ett skåp värderat til 8 kr, säkert det skåp som fortfarande står i salen i Ingelstad, skåpet som bär Annas mammas initialer BSS.  Fyra silver bägare finns också med värderade till 103 kr totalt, säkert är en av dem hennes brudbägare.  

Det har gått över hundra 100 år sedan hon dog men fortfarande finns hennes historia kvar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar